Galaretka z czerwonej porzeczki
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 55minuty
Ostatni przepis z wykorzystaniem czerwonej porzeczki w tym sezonie to pyszna galaretka. Całkowicie naturalna, bez zbędnych wspomagaczy, nie za słodka z niewielką ilością całych owoców. Bardzo polecam, jeśli nie zdążycie już w tym sezonie to z pewnością warto zapamiętać go na przyszły rok.
Składniki- czerwona porzeczka - 3 kg
- cukier - 1 kg
Owoce obrać z korzonków i liści, przepłukać. Umieścić w garnku (1/3 część odłożyć) i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie powstawić garnek z owocami na gazie i zagotować. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 40 min. Przetrzeć przez sito, dodać odłożoną część owoców i smażyć jeszcze około 15 min. Po tym czasie przełożyć galaretkę do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić, odstawić wieczkiem do dołu. Można zapasteryzować.
Smacznego:)