Galaretka drobiowa z brzoskwiniami
- Wynik: 140
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 2h 00 min
Doskonała przystawka na karnawałowe spotkania. Galaretka drobiowa jest lżejszą wersją Zimnych nóżek. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców dodajcie tak jak ja kawałki brzoskwini. Bardzo polecam:)
Składniki- udka kurze - 5 szt.
- włoszczyzna - 1 pęczek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- żelatyna - ok.2 łyżeczek
- brzoskwinie - 3-4 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 4 ziarenka
Udka umyć, oczyścić, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zagotować, zebrać nieczystości, zmniejszyć ogień. Gotować ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso oraz warzywa. Odlać 150 ml płynu i rozpuścić żelatynę. Dodać do garnka, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie obrać mięso i podzielić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w ćwiartki. W małych, szklanych miseczkach układać kawałki mięsa oraz brzoskwini. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)