Frytki z młodych ziemniaków i batatów
Cześć,
Letnie lenistwo daje nam się we znaki dlatego mniej kuchcimy, a więcej szukamy przepisów na szybki obiad lub kolację. Tym razem efekt przejrzenia kuchennych zapasów i błogiego, letniego leniuchowania. Zapraszamy Was na frytki z młodych ziemniaków i batatów.
Składniki na frytki (porcja dla dwóch osób):
- 500 gram młodych ziemniaków
- 1 duży batat
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu (użyliśmy suszonego)
- 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu (jeśli w ziarnach, ziarenka należy rozgnieść)
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta soli alpejskiej
Składniki na sos:
- 1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego
- kilka rzodkiewek
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
- 2 duże ząbki czosnku
- garść świeżych liści lubczyku
- sól i pieprz
Making-off:
- Ziemniaki czyścimy (nie obieramy ze skórki!) a bataty obieramy. Następnie kroimy wszystko na kawałki w zależności od tego czy lubimy duże czy drobne frytki.
- Do dwóch miseczek nalewamy po 2-3 łyżki oliwy z oliwek. W pierwszej misce dodajemy rozmaryn, sól i czerwony pieprz. Po kolei maczamy w niej kawałki ziemniaków i kładziemy jej na kracie w piekarniku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie gdyby zabrakło mieszanki, dorabiamy.
- Do drugiej miseczki dodajemy papryki i curry. Mieszamy i maczamy po kolei kawałki batatów, po czym układamy je na kracie (lub blaszce).
- Całość pieczemy aż ziemniaki i bataty zmiękną. U nas było to około 40 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
- Sos przygotowujemy mieszając jogurt naturalny z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, tymiankiem, drobno pokrojonym lubczykiem, solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Gosia i Przemek