Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Cześć,

Letnie lenistwo daje nam się we znaki dlatego mniej kuchcimy, a więcej szukamy przepisów na szybki obiad lub kolację. Tym razem efekt przejrzenia kuchennych zapasów i błogiego, letniego leniuchowania. Zapraszamy Was na frytki z młodych ziemniaków i batatów.

Zdjęcie - Frytki z młodych ziemniaków i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na frytki (porcja dla dwóch osób):

  • 500 gram młodych ziemniaków
  • 1 duży batat
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu (użyliśmy suszonego)
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu (jeśli w ziarnach, ziarenka należy rozgnieść)
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta soli alpejskiej

Składniki na sos:

  • 1/2 opakowania dużego jogurtu naturalnego
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść świeżych liści lubczyku
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Frytki z młodych ziemniaków i batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Ziemniaki czyścimy (nie obieramy ze skórki!) a bataty obieramy. Następnie kroimy wszystko na kawałki w zależności od tego czy lubimy duże czy drobne frytki.
  • Do dwóch miseczek nalewamy po 2-3 łyżki oliwy z oliwek. W pierwszej misce dodajemy rozmaryn, sól i czerwony pieprz. Po kolei maczamy w niej kawałki ziemniaków i kładziemy jej na kracie w piekarniku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie gdyby zabrakło mieszanki, dorabiamy.
  • Do drugiej miseczki dodajemy papryki i curry. Mieszamy i maczamy po kolei kawałki batatów, po czym układamy je na kracie (lub blaszce).
  • Całość pieczemy aż ziemniaki i bataty zmiękną. U nas było to około 40 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
  • Sos przygotowujemy mieszając jogurt naturalny z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku, tymiankiem, drobno pokrojonym lubczykiem, solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Przepisy z tych kategorii

Bataty ze szczypiorkiem
2

Bataty ze szczypiorkiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Obłędnie pyszny gulasz warzywny
1

Obłędnie pyszny gulasz warzywn…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Pieczone, młode ziemniaczki na ostro
6

Pieczone, młode ziemniaczki na…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Purre inaczej
10

Purre inaczej

vesenka vesenka
Kuchnia na obcasach

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

Patrycja Patrycja
Simply Food

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fas…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Placuszki z cukinii gyros
1

Placuszki z cukinii gyros

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegetariańskie kotlety z cukinii
2

Wegetariańskie kotlety z cukin…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z cukinii z soczewicą i miętą
1

Sałatka z cukinii z soczewicą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy