Frużelina czereśniowa z ksylitolem

Frużelina czereśniowa z ksylitolem

Zdjęcie - Frużelina czereśniowa z ksylitolem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny przepis od koleżanki Grażynki - oczywiście zmodyfikowany przeze mnie do wersji bardziej dietetycznej;) Frużelina jest świetna jako dodatek do lekkich deserów, jogurtu czy naleśników. Warto mieć w lodówce :)
SKŁADNIKI: 500 g wypestkowanych czereśni, 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w ½ szklanki wody, 1/2 szklanki ksylitolu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
Wypestkowane czereśnie wrzuć do garnka, dodaj ksylitol i podgrzewaj. Gdy owoce zaczną się gotować wlej sok z cytryny i gotuj 3-4 minuty. Dodaj wodę ze skrobią i intensywnie mieszaj . Rozpuszczoną żelatynę powoli dodaj do owoców i dokładnie wymieszaj. Gorącą frużelinę przelej do czystych słoików i zostaw do następnego dnia. Przechowuj w lodówce.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Przed podaniem wystarczy ją lekko podgrzać w ciepłej wodzie.
Smacznego :)

100 g frużeliny zawiera średnio:

energia: 107 kcal
białko: 0,86 g
węglowodany: 26,2 g
błonnik: 1,17 g
tłuszcze: 0,29 g
cholesterol: 0 mg

Kategorie przepisów