Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem
Jak już pisałam kilka razy (ostatni raz w poprzednim poście;) ) bardzo nie lubię marnowania jedzenia. Dodatkowo w obecnej sytuacji #niemarnuję (lub jak kto woli #lesswate) ma dla mnie jeszcze większe znaczenie. Dlatego dzisiaj bierzemy się za łodygę brokułu, która w większości domów ląduje po prostu w koszu. Przyznam się, że sama kiedyś ją wyrzucałam, jednak na szczęście zmieniłam podejście. Jak się okazuje łodyga brokułu posiada większe ilości składników odżywczych, witamin i błonnika niż kwiaty tego warzywa, czyli "różyczki" które są zjadane najczęściej. Tych, których nie przekonują właściwości zdrowotne może przekona fakt, że łodyga brokułu to ok. 50% porcji, którą kupujemy. Oznacza to, że wyrzucając łodygę wyrzucacie połowę wydanych pieniędzy. ;)
Możliwości na wykorzystanie brokułowej łodygi jest naprawdę dużo. Ja na początek proponuję frittatę, do której zużyłam także trochę czerstwego chleba. Pieczywo podpieczone na oliwie zyskało nowy smak i dodało przyjemnej chrupkości. A jak u Was? Wykorzystujecie łodygę brokułu? A może macie inny patent na niemarnowanie jedzenia?
jaja, przekąska, co na obiad, party Obiad, Śniadanie polska, włoska
Ilość: 1
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz
ze zdjęciembez zdjęcia Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem Taka frittata, to smaczny sposób na wykorzystanie łodygi brokułu. przygotowanie: 5 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto
- 250g łodygi brokułu
- 2 kromki czerstwego pieczywa
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 6 jajek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mleka
- 50 g żółtego sera
- garść młodego szpinaku (tzw. baby, można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie: Jak przygotować Frittatę #lesswaste
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Łodygę brokułu pokroić na plasterki ugotować w niewielkiej ilości wody (lub na parze) na półtwardo. Cebulkę pokroić w piórka, szczypiorek posiekać. Chleb pokroić w kosteczki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki chleba, opiec do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
- Na tę samą patelnię dolać oliwę, dorzucić cebulę zeszklić. Dorzucić brokuły, chwilę podsmażyć razem.
- Jaja roztrzepać z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem, mlekiem, solą i pieprzem. Dodać połowę sera.
- Masę jajeczną wlać na patelnię z brokułami i cebulą. Dodać szpinak i połowę grzanek. Całość dobrze pomieszać, żeby składniki równo rozłożyły się w masie jajecznej.
- Smażyć na małej mocy 2-3 minuty, następnie posypać odłożonymi grzankami grzankami i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut. Posypać pozostałym serem piec jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Smacznego! https://www.pelnytalerz.com/2020/05/frittata-z-lodyga-brokulu-i-czerstwym.html Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤