Francuskie kwadraciki z pieczarkami
Dzisiaj szybka i prosta przekąska na ciepło dla miłośników pieczarek. I choć osobiście szczególnie za nimi nie przepadam to w tej postaci zjem je zawsze :)
Składniki (ok.15 sztuk): mała cebula, 200g pieczarek, ciasto francuskie, sól morska, pieprz, odrobina oleju, jajko
Siekamy cebulkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie przykrywamy i dusimy przez kilka minut.
Ciasto francuskie kroimy na 30 w miarę równych kwadracików lub prostokącików. Na połowę nakładamy farsz i przykrywamy je drugim, czystym kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi dobrze sklejamy, możemy użyć do tego widelca. Gotowe poduchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.15 minut.