Francuskie kwadraciki z musem jabłkowym
Kolejna odsłona tych dobrze Wam już znanych słodkości. Sezon na jabłka w pełni dlatego trzeba korzystać. :)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 3 twarde jabłka - 4 łyżki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - żółtko - 1 łyżka cukru pudru (do posypania)
Jabłka umyj i obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, dodaj 3 łyżki cukru brązowego i duś do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zestaw z ognia i dodaj cynamon. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, pokrój na kwadraciki i nadziewaj musem jabłkowym. Zlepiaj kwadracikiem jednocześnie przyciskając brzegi każdego ciastka, aby nie rozkleiło się podczas pieczenia. Na płaskiej blasze do pieczenia rozłóż papier i ciasteczka. W małym kubeczku rozkłóć żółtko, posmaruj nim kwadraty i posyp 1 łyżką cukru brązowego. Nastaw piekarnik do 180 stopni i piecz w nim ciasteczka przez 20 minut- na złoty kolor. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________