Fougasse – chleb w kształcie liścia z Prowansji
Jestem wielką miłośniczką wszystkiego co francuskie, dlatego dziwię się sama sobie, że to moje pierwsze podejście do tych chlebków. Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka zwanego foccacia. Chlebki w kształcie listków popularne są głównie w rejonach Prowansji. Można je wypiekać z przeróżnymi dodatkami, ziołami, kaparami, czy suszonymi pomidorami.
Ja zdecydowałam się na wersję z solą gruboziarnista i rozmarynem. Druga wersja to chlebowe listki z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Oba są fantastyczne w smaku, dlatego trudno mi polecić, które są lepsze. Tak naprawdę dodatki możecie dobierać samodzielnie lub zupełnie z nich zrezygnować.
Fougasse – chleb w kształcie liścia
- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 350 ml wody + 10 ml
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy + do posmarowania misy
- dodatki np. rozmaryn, sól gruboziarnista, oliwki, zioła prowansalskie
- szklanka kostek lodu
- Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy letnią wodą, tak by je zasłoniła. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia.
- W mące robimy wgłębienie, dolewamy zaczyn, dodajemy sól i stopniowo wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, najlepiej mikserem przez 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
- Misę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
- Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość (zdjęcie 1). Wtedy dzielimy je na 8 części.
- Każdą kulkę ciasta spłaszczamy i wałkujemy tworząc podłużny placek lub trójkątny liść (zdjęcie 2).
- Listek nacinamy na środku na pół i po skosie z dwóch stron (zdjęcie 3). Dziurki delikatnie poszerzamy palcami, aby się nie skleiły. Przekładamy listki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z garścią kostek lodu. Dzięki temu piekarnik będzie naparowany.
- Wyrośnięte listki (zdjęcie 4) smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi dodatkami, lekko je dociskając.
- Fougasse pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i spożywamy na ciepło lub studzimy na kuchennej kratce.