Foccacia z pomidorami krok po kroku włoski przepis
Włosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne foccacie.
Ja użyłam maki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese.
Składniki:
450 gram mąki orkiszowej jasnej
270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
15 gram świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
rozmaryn
pomidorki
Z podanych składników zagnieć ciasto ok 10 minut.
Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 (Cristina podkreśla przynajmniej na 3) godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąka.
Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam 2 wąskich foremek)
Wierzch foccaci polej oliwą , posyp sola morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w 180 stopniach ok 30 minut.
* na warsztatach robiliśmy focacię nadziewaną serami włoskimi