Focaccia z Umbrii
Dzisiaj pierwsza odsłona dania prosto z Umbrii, które miałyśmy przyjemność przygotować ze wspaniałym kucharzem Angelo Franchini.
Jak powiedział nasz Mistrz, rodzajów Focacci we Włoszech jest 20 – tyle ile regionów. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci, od kruchego, cienkiego, suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) lub polanego oliwą, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami, także z serem, szynką itp.
Focaccia wg przepisu Angelo (umbryjska) była cienka i krucha, delikatnie słodka. Przygotowałyśmy ją z różnymi dodatkami: ziemniakami, cebulą, ziołami, pomidorkami oraz mozzarellą i szynką parmeńską. Jedliśmy te wspaniałe focaccie jako aperitivo popijając spumante…
Składniki podane przez Angelo, natomiast sposób wykonania podany i wypróbowany wielokrotnie przeze mnie.
Focaccia w tym wydaniu bardzo mi smakowała i całą pewnością powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Grazie Angelo!
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 kg mąki
500 g wody
12 gr świeżych drożdży
100 g oliwy z oliwek extra vergine
20 g soli
5 g cukru
nadzienie:
zioła: rozmaryn i szałwia
pomidorki koktajlowe
ziemniak
cebula
mozzarella
szynka parmeńska
Drożdże i cukier rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. (odlej z przygotowanej)
Sól także rozpuścić w niewielkiej ilości wody (odlać z przygotowanej).
Mąkę wymieszaj z wodą i wyrabiaj przez chwilę. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj przez 3 minuty.
Następnie wlej rozpuszczoną w wodzie sól i wyrabiaj kolejne 3 minuty.
Na koniec dodaj oliwę i także wyrabiaj przez 3 minuty.
Uformuj kulę, połóż na wysypanym mąką talerzu i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.
Ciasto ponownie wyrób mocno uciskając, a następnie podziel na części (6-7 równych kulek), krótko wyrób.
Przygotowane kulki ciasta układaj na podsypaną mąką blachę, przykryj folią i odstaw na 1,5 godziny.
Po wskazanym czasie ciasto przełóż na stół i rękoma uformuj małe focaccie rozciągając ciasto na zewnątrz.
My robiłyśmy to pod okiem samego Mistrza:
Gotowe ciasto poukładaj na blachę wysmarowaną oliwą.
Teraz przygotuj dodatki: ziemniak umyj i zetrzyj na tarce – jeśli ma cienką skórkę -nie obieraj go. Pomidorki pokrój w ćwiartki, cebulę pokrój w piórka, mozzarellę i szynkę w plastry.
Zioła: szałwie i rozmaryn posiekaj:
Na przygotowane focaccie nałóż nadzienie: starty ziemniak, cebulę, pomidory, zioła oraz mozzarellę (szynkę kładziemy po upieczeniu).
Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Focaccie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
Po upieczeniu na focaccie z mozzarellą nałóż szynkę, focaccie pokrój na kawałki i ciepłą natychmiast podawaj.
SMACZNEGO