Focaccia z gochujang

Focaccia z gochujang

 

Zamarzył mi się smakowity mariaż Italii z Koreą, w którym najlepsze włoskie pieczywo, łączy się ze smakami kraju, w którym narodziło się kimchi. Tak powstała focaccia z gochujang – pikantną paprykową pastą, która nadaje jej solidnego kopa i sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. To pieczywo tak bardzo posmakowało mi i domownikom, że zrobiłem je już trzy razy i postanowiłem czym prędzej podzielić się z Wami przepisem. Było to jednak niełatwe zadanie, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem przed zrobieniem zdjęć, ale jakoś podołałem. Dlatego nie czekajcie dłużej i sprawdźcie sami, dlaczego ta focaccia z gochujang jest tak dobra!

Korzystam tu z jednego z moich ulubionych ostatnio przepisów na focaccię o stosunkowo wysokiej hydracji wynoszącej 85%. Takie ciasto wprawdzie wymaga dłuższego czasu wyrastania (przynajmniej 3 godziny, a najlepiej 4), ale daje to zachwycające efekty. Focaccia wychodzi bardzo delikatna i puszysta. Standardowo polecam wybrać do niej mąkę typu 00. Jednakże zwykła 450 też da radę. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego, gdyż przez dużą ilość wody ciasto jest bardzo rzadkie i trudno będzie Wam je zagnieść rękoma.

Kluczowym składnikiem jest tutaj oczywiście wspomniana pasta gochujang, czyli fermentowana pasta z papryczek gochuaru. Jak już pewnie wiecie, jestem jej ogromnym miłośnikiem i dodaję ją do wielu, nie tylko koreańskich przepisów. Jej wyjątkowy pikantny, lekko słodki i umamiczny smak wznosi potrawy na zupełnie nowy poziom. Pastę połączyłem z typowo koreańskimi dodatkami, które są bazą do wielu dań, jak czosnek, imbir, szczypior, olej sezamowy oraz syrop kukurydziany, który przełamuje jej ostrość odrobiną słodyczy. Syrop kukurydziany można jednak z powodzeniem zastąpić płynnym miodem, czy syropem z agawy.

Taka focaccia z gochujang to prawdziwa bomba smaku, gdzie delikatne włoskie pieczywo, łączy się z ostrością papryki, przełamanej odrobiną słodyczy i aromatem przypraw. Moim zdaniem to naprawdę genialne połączenie, które już na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. A Wy skusicie się na ten przepis? Mam nadzieję, że tak. Tylko pssst, nie mówcie nic Włochom, bo zapewne uznają to za profanację. 😉

Zdjęcie - Focaccia z gochujang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia z gochujang

Ilość porcji: 12

Składniki na focaccie z gochujang:

Focaccia:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 00
  • 425 ml wody
  • 7 g soli
  • 7 g drożdży instant (lub 14 g świeżych drożdży)
  • 30 ml oliwy z oliwek

 

Pikantna pasta z gochujang:

  • 2 czubate łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego (lub miodu albo syropu z agawy)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • pęczek szczypiorku (wraz z dymkami)

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki sezamu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia formy

 

Jak przygotować focaccie z gochujang?

Pikantna pasta z gochujang

  1. W miseczce połącz pastę gochujang z syropem kukurydzianym oraz olejem sezamowym.
  2. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz drobno pokrojony szczypiorek (część możesz pozostawić do pozypania). Połącz.

 

Focaccia

  1. Mąkę przesiej do dzieży miksera. Dodaj sól oraz drożdże. (Ze świeżych warto uprzednio zrobić rozczyn lub rozprowadzić je w wodzie). Wlej wodę i wymieszaj ciasto do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj je przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez ok. 7-8 minut. Kolejno wlej oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze przez 2-3 minuty.
  2. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia, a najlepiej dwie.
  3. Foremkę o wymiarach ok. 25x35 cm natłuść porządnie oliwą z oliwek. Wylej ciasto i dłońmi zwilżonymi oliwą dokładnie je rozprowadź po foremce. Formę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
  4. Połowę pasty rozprowadź równomiernie po focaccii. Ciasto złóż dwukrotnie i rozprowadź po całej formie. Odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wierzch focaccii skrop pozostałą pastą. Palce zanurz w odrobinie oliwy i zrób dołki. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
  6. Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C i piecz przez ok. 20 minut, aż będzie rumiana. Odstaw do wystudzenia.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Focaccia z gochujang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia z gochujang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów