Focaccia na piwie

Focaccia na piwie

Zdjęcie - Focaccia na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już pewnie wiecie, jeśli czytacie przepisy regularnie, mam małą słabość do focacci. Uwielbiam jej miękkość i niesamowity, przebijający się smak oliwy. Tego smaku nigdy za wiele, dlatego czasami lubię pomaczać je jeszcze w dodatkowej porcji. Szaleństwo!

Z focaccią zwykle mam tak, że piekę ją późnym wieczorem. Tak się jakoś składa. Więc kiedy rozum mówi mi- idź spać, ja słucham serca i wkładam do piekarnika brytfankę, w której urośnie moje cudo. Dzięki temu mój zaspany organizm budzi się zapachem pysznego pieczywa. A gdy jeszcze dodam do focacci moje ulubione zioła, to zapach staje się po prostu nieziemski. Nie da się nie zjeść kawałka. I jeszcze jednego. I jednego…

Zdjęcie - Focaccia na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem jednak postanowiłam zaszaleć z ciastem i dodałam do niego nietypowego dodatku- piwa. Czy nadal można więc nazwać ten wypiek focaccią? Moim zdaniem tak, bo zawiera też inne charakterystyczne dla focacci elementy. A miąższ jest jeszcze bardziej miękki i interesujący w smaku.

Focaccia na piwie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 ml oliwy
  • 100 ml piwa
  • 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć z nich jednolite, elastyczne ciasto.
  2. Zagniataj ciasto kilka minut.
  3. Zostaw ciasto w przykrytej materiałową szmatką misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
  4. Po upływie tego czasu przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej brytfanki.
  5. Uklep ciasto w formie i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Przed wsadzeniem do piekarnika zrób w cieście charakterystyczne dziurki palcem.
  8. Piecz ok. 15 minut aż focaccia lekko zbrązowieje.
  9. Jeszcze lekko ciepłą posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów