Flaczki

Flaczki

Zastanawiam się, czemu, ktoś nadał tak obrzydliwą nazwę tak pysznej zupie. Bardzo lubię flaki, zrobione w domu, z dużą ilości mięsa ale i jarzyn. Kiedyś lubiłam zapalane dzisiaj wolę czyste, są dużo lżejsze. Przepis na flaki zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

Zdjęcie - Flaczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • ok. 1 kg obgotowanych flaków mrożonych lub świeżych (gotowych
  •  ok. 0,5 kg wołowiny bez kości
  • 2 udka
  • 1 marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek

Mięso wołowe i drobiowe  ugotować w lekko osolonej wodzie (z zielem, pieprzem i liściem laurowym) do miękkości. Po czym wyjąć i pokroić w słupki wzdłuż włókien. Flaki obgotować oddzielnie i dodać je do wywaru. Na koniec dodać pokrojoną, ugotowaną wołowinę, udka i jarzyny. Potrzymać na ogniu jeszcze jakiś czas, uważając by jarzyny się nie rozgotowały. Posypać  majerankiem. Wymieszać. Podawać gorące ze świeżym pieczywem, najlepiej smakują z bagietką.

Smacznego:)

 Zdjęcie - Flaczki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów