Fit jajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu

Fitjajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu Dlaczego warto?
Jajka faszerowane to klasyk wielkanocnego stołu. Ale zamiast ciężkich farszów z majonezem, proponuję trzy lekkie, pełne smaku i koloru wersje. Każda z nich to źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów – idealne dla osób na diecie, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowiej.
Jajka faszerowane awokado i limonką
Składniki na jajka faszerowane awokado i liomonką:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
- świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta chili w proszku
Jak przygotować jajka faszerowane awokado i liomonką?
-
Wydrąż żółtka z jajek i rozgnieć je z awokado.
-
Dodaj sok z limonki, oliwę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
-
Wymieszaj na gładką masę i nadziej białka.
-
Udekoruj listkami kolendry lub cienkim plasterkiem limonki.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem
Składniki na jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
- świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
- 80 g twarożku półtłustego
- 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- świeży koperek
Jak przygotować jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem?
-
Wymieszaj żółtka z twarożkiem i drobno pokrojonym łososiem.
-
Dodaj musztardę i koperek, dopraw solą i pieprzem.
-
Farsz nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
-
Ozdób koperkiem i odrobiną łososia na wierzchu.
Jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami
Składniki na jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
- świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
- 2 łyżki hummusu naturalnego
- 3 suszone pomidory z oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Jak przygotowac jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami ?
-
Żółtka połącz z hummusem i posiekanymi pomidorami.
-
Dodaj paprykę wędzoną i dokładnie wymieszaj.
-
Faszeruj białka i posyp czarnuszką lub natką.
Wskazówki:
-
Jajka możesz przygotować nawet dzień wcześniej – przykryj folią i wstaw do lodówki.
-
Wszystkie farsze możesz też podać jako pasty do pieczywa.
-
Jeśli lubisz wyrazistsze smaki, dodaj do farszów odrobinę chrzanu, curry lub imbiru.
Fit jajka na Wielkanoc – zdrowo i z pomysłem
Te trzy warianty fit jajek faszerowanych to świetny sposób, by zaskoczyć gości i podać coś naprawdę pysznego. Bez majonezu, za to z masą smaku, wartości odżywczych i pięknym wyglądem. Doskonale prezentują się na półmisku, pasują do innych dań świątecznych i świetnie sprawdzą się także po świętach – jako zdrowa przekąska do pracy czy lunchboxa.