Fit jajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu

Fit jajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu

 

Zdjęcie - Fit jajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Fitjajka faszerowane na Wielkanoc – 3 zdrowe propozycje bez majonezu Dlaczego warto?

Jajka faszerowane to klasyk wielkanocnego stołu. Ale zamiast ciężkich farszów z majonezem, proponuję trzy lekkie, pełne smaku i koloru wersje. Każda z nich to źródło białka, witamin i zdrowych tłuszczów – idealne dla osób na diecie, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowiej.

 

 

Jajka faszerowane awokado i limonką

Składniki na jajka faszerowane awokado i liomonką:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
  • świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta chili w proszku

Jak przygotować jajka faszerowane awokado i liomonką?

  1. Wydrąż żółtka z jajek i rozgnieć je z awokado.

  2. Dodaj sok z limonki, oliwę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.

  3. Wymieszaj na gładką masę i nadziej białka.

  4. Udekoruj listkami kolendry lub cienkim plasterkiem limonki.

 

 

Jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem

Składniki na jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
  • świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
  • 80 g twarożku półtłustego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • świeży koperek

Jak przygotować jajka faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem?

  1. Wymieszaj żółtka z twarożkiem i drobno pokrojonym łososiem.

  2. Dodaj musztardę i koperek, dopraw solą i pieprzem.

  3. Farsz nakładaj łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

  4. Ozdób koperkiem i odrobiną łososia na wierzchu.

 

Jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami

Składniki na jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
  • świeże zioła do dekoracji: koperek, szczypiorek, pietruszka
  • 2 łyżki hummusu naturalnego
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

 

 

Jak przygotowac jajka faszerowane hummusem i suszonymi pomidorami ?

  1. Żółtka połącz z hummusem i posiekanymi pomidorami.

  2. Dodaj paprykę wędzoną i dokładnie wymieszaj.

  3. Faszeruj białka i posyp czarnuszką lub natką.

 

Wskazówki:

  • Jajka możesz przygotować nawet dzień wcześniej – przykryj folią i wstaw do lodówki.

  • Wszystkie farsze możesz też podać jako pasty do pieczywa.

  • Jeśli lubisz wyrazistsze smaki, dodaj do farszów odrobinę chrzanu, curry lub imbiru.

Fit jajka na Wielkanoc – zdrowo i z pomysłem

Te trzy warianty fit jajek faszerowanych to świetny sposób, by zaskoczyć gości i podać coś naprawdę pysznego. Bez majonezu, za to z masą smaku, wartości odżywczych i pięknym wyglądem. Doskonale prezentują się na półmisku, pasują do innych dań świątecznych i świetnie sprawdzą się także po świętach – jako zdrowa przekąska do pracy czy lunchboxa.

 

Kategorie przepisów