Fit ciasto waniliowo-kakaowe z bananami z patelni, bez pieczenia
2 ciasta z patelni, które pokazałam w zeszłym roku na blogu zrobiły niesamowitą furorę i okazały się prawdziwym hitem!
Zainspirowana tymi wypiekami przygotowałam dla Was kolejny przepis na ciasto z patelni, ale tym razem z dietetycznej, zdrowszej, FIT wersji.
To był genialny pomysł!
Ciasto okazało się tak pyszne, że przepis musi wylądować na blogu!
Jest niesamowicie wilgotne i delikatne.
Banany wspaniale osładzają całość i przełamują „oklepany” charakter ciasta.
Orzechy wspaniale chrupią po zębami.
Raz spróbujecie i będziecie chcieli robić już zawsze!
Gwarantuję!
Ciasto z całą pewnością zachwyci Wasze podniebienie!
Ps. polecam używam patelni, która nie przywiera!
Świetnie sprawdzają się wszelkie kamienne i granitowe!
Np. te! Zobaczcie!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( patelnia ok. 22-24 cm )
* płatki owsiane – 150 g
* mąka pszenna – 150 g
* jajko L – 3 szt
* cukier lub erytrytol – 150 g ( er
* jogurt naturalny – 250 g
* olej – 120 g
* wanilia
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 25 g
* woda – 2 łyżki
* banan – 2 szt
* orzechy laskowe – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Płatki owsiane miksujemy na mąkę, mieszamy z mąką pszenną.
Jaja ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy.
Wsypujemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia – miksujemy.
Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.
Dzielimy na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą.
Do mniejszej dodajemy kakao oraz wodę, mieszamy.
Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy jasną masę.
Na wierzch wylewamy ciemną.
Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.
Banany układamy dopiero po ok. 10 minutach smażenia, kiedy ciasto już delikatnie się zetnie.
Posypujemy wtedy również posiekanymi orzechami.
UWAGA!
Na ostatnie 10 minut przewracamy na drugą stronę – pomagając sobie zsunięciem na pokrywce.
Smacznego!