Fistaszkowa tarta z solonym karmelem, waniliowym nadzieniem, gorzką czekoladą i precelkami
Pozostając w temacie jesieni dzielę się z Tobą przepisem na pyszną i kaloryczną tartę pełną obfitości. Jest w niej: solony karmel, waniliowe przypominające w smaku sernik nadzienie, fistaszki, gorzka czekolada i precelki. Z powodzeniem mogę stwierdzić, że ta tarta wchodzi na listę jesiennych kulinarnych szlagierów :)
Fistaszkowa tarta z solonym karmelem, waniliowym nadzieniem, gorzką czekoladą i precelkami/ przepis własny, składniki na 1 tartę o długości 35 cm/
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 140 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
masa waniliowa:
- 350 g twarożku sernikowego
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem waniliowym)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
solony karmel:
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 200 g solonych fistaszków
-100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- garść solonych precelków
Z mąki, otrębów, soli, jajka, cukru i masła orzechowego zagniatam zwarte ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.Po tym czasie wylepiam nim formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 13 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu).W dużej misce ubijam twarożek z cukrem, mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym. Przelewam powstałą masę na podpieczony wcześniej spód i piekę moją tartę przez około 30 minut.Krem waniliowy musi być ścięty.W tym czasie do rondelka wsypuję brązowy cukier i rozstapiam go do konsystencji syropu, zestawiam z ognia i dodaję śmietankę i masło. Masa na początku będzie miała grudki, ale podczas podgrzewania uzyska płynną i jedwabistą konsystencję. Ważne, aby podczas przygotowywania karmelu mieszać masę za pomocą silikonowej szpatułki. Masa powinna być gotowa w przeciągu 15 minut, jej konsystencja musi przypominać krem. Na samym końcu dodaję sól i mieszam wszystko dokładnie.Przekładam gotową masę na upieczoną i lekko wystudzoną tartę i posypuję ją fistaszkami.W kąpieli wodnej roztapiam gorzką czekoladę, dodaję do niej łyżkę mleka i dwie łyżki masła, mieszam do momentu, aż konsystencja czekolady będzie jedwabista i polewam nią ciasto.Na samym końcu dekoruję tartę precelkami.Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum 2 godziny.Smacznego!:)
Ps:Na zdjęciach możesz zauważyć leśną porcelanę od ukochanego FOR.REST Design :)
Aha i jeszcze jedno! Od kilku dni na sklepowych półkach dostępny jest listopadowy numer Joy'a.Znajdziesz w nim zdjęcie mojego autorstwa :)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________