Fish and chips - orzechowa rybka z chrupiącymi frytkami
Ryba z frytkami. W ramach prywatnej akcji 'polub ryby'. Rybka, wiadomo, wpływa na wszystko. Warto więc rybki jeść.
A jeśli się nie przepada? Można ją 'przybrać' w ulubione składniki i dodatki. U mnie orzechy i frytki. Kto od czasu do czasu do mnie zagląda, ten wie, że orzechy dodaję niemal do wszystkiego, a pieczonych ziemniaków można znaleźć u mnie kilka wersji. Rezultat - rybka zjedzona ze smakiem. Jednak można :)
Składniki
- 2 filety ulubionej ryby [u mnie mintaj]
- sól, pieprz, chilli
- jajko
- 2 garście zmielonych orzechów
- 2 łyżki oleju rzepakowego*
*Do smażenia polecam właśnie olej rzepakowy. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi i zapachowi nie wpływa na smak tudzież zapach smażonych na nim potraw. Co więcej, ma najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 pośród olejów roślinnych. A kiedy smażymy na nim akurat ryby, które również stanowią źródło tych dobroczynnych kwasów, serwujemy podwójną porcję zdrowia :)
Frytki Pieczone w białku, w wersji mocno paprykowej. Przepis tu bądź tu.
Training food