Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi.

Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten sam przepis.
Taki sam składnik.
I jedno danie w dwóch kuchniach.
W Toskanii i w Polsce.
Gotowanie nie zna granic.
Wystarczy,że chcemy razem przeżyć kulinarną przygodę.
Nasza znajomość zaczęła się od Fan Klubu Bułeczek z Rozmarynem.
I jeszcze od wymiany pewnych wydawniczych przemyśleń.
Ola mieszka w Toskanii i jest autorką książek kucharskich.
Smaki Toskanii i Słodkie pieczone kasztany.
To bardzo smakowite książki!
Ola pisze też ciekawy blog.
Pełno tam kulinarnych przepisów,ciekawostek z życia na włoskiej ziemi i turystycznych wskazówek.

Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z rozmarynem mam już za sobą.I zapewniam,że można się od nich uzależnić.
Spotkałyśmy się razem w naszych kuchniach,żeby wspólnie gotować po toskańsku.
Wybór jest ogromny,bo kuchnia Toskanii to prawdziwa kulinarna skarbnica.
Fenkuł został bohaterem naszego wspólnego gotowania.
Warzywo mało u nas jeszcze popularne,choć warte większego zainteresowania.
Ola jest wegetarianką,więc potrawa jest bez dodatku mięsa.
Ale można ją podawać do potraw mięsnych i rybnych.
Jest delikatna i bardzo smaczna.
Pieczone fenkuły tracą intensywny smak anyżku,który nie każdemu może odpowiadać.
Moim zdaniem bardzo zyskują na smaku.


Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Fenkuły w beszamelu
składniki dla czterech osób

5-6 fenkułów
50g masła
50g mąki
1/2 l mleka
gałka muszkatołowa
bułka tarta
2 łyżki oliwy EV
sól i pieprz


Fenkuły pokroić na grube kawałki.Gotować w osolonej wodzie.Wyjąć jak będą jeszcze lekko twardawe.


Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę.Zdejmujemy z ognia.Mieszamy aby nie utworzyły się grudki.Dolewamy mleko i stawiamy na ogniu.Gotujemy aż sos będzie gęsty.
Odstawiamy z ognia,dodajemy gałkę,sól i pieprz do smaku.


Formę do zapiekania smarujemy oliwą.Wysypujemy bułką tartą i wkładamy fenkuły.Zalewamy je sosem i posypujemy pieprzem.Zapiekamy 5 minut w 250 st.C.
Wyłączamy piekarnik,danie posypujemy bułka tarta i wstawiamy do pieca jeszcze na 5 minut.
Podajemy gorące. Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie byłabym sobą,gdybym czegoś nie zmieniła…
Moja wersja sosu beszamelowego:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
świeżo starta gałka muszkatołowa,sól i pieprz

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło,dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż powstanie gładka masa.Dolewać wolno mleko i mieszać trzepaczką aż powstanie gęsty sos.Zdjąć z ognia.
Żółtka rozmieszać z małą ilością mleka i dodać do sosu.Wymieszać.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką ,dolać sok z cytryny.Połączyć całość.


Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Moim zdaniem dodatek parmezanu lub pecorino może być ciekawym urozmaiceniem sosu.
Wypróbuję tę wersję następnym razem.
Do fenkułów w beszamelu idealnie pasuje kieliszek białego wina.
Smacznego dnia Wam życzę!






Zdjęcie - Finocchi in besciamella.Toskańskie gotowanie z Olą Seghi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Lasagne z dyni i ricotty
5

Lasagne z dyni i ricotty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Zapiekany bakłażan
14

Zapiekany bakłażan

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
12

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Warzywa pieczone z mozzarellą

Warzywa pieczone z mozzarellą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zapiekanka z kurczakiem, papryką i ryżem + film
4

Zapiekanka z kurczakiem, papry…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bakłażany zapiekane z fetą
3

Bakłażany zapiekane z fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
1

Serowa strata ze szpinakiem i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zapiekanka serowa z  jabłkami

Zapiekanka serowa z jabłkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zapiekanka z bakłażanem i z mięsem mielonym
2

Zapiekanka z bakłażanem i z mi…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka