Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie

Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie


Chicken fillets marinated in yoghurt
Zdjęcie - Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Zdjęcie - Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 piersi z kurczaka duże

Marynata:

15 dag jogurtu naturalnego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

1 liść limety

pieprz

sól

1 łyżka wina białego

1 ząbek czosnku

1 cm strączka chilli

Salsa owocowa:

1 jabłko

1 gruszka

1/2 cebuli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu wieloowocowego

1 łyżka wina

listki melisy

Wykonanie. Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników. Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc. Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy. Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę. Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem.

Kategorie przepisów