Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie
Chicken fillets marinated in yoghurt
Składniki.
2 piersi z kurczaka duże
Marynata:
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1 liść limety
pieprz
sól
1 łyżka wina białego
1 ząbek czosnku
1 cm strączka chilli
Salsa owocowa:
1 jabłko
1 gruszka
1/2 cebuli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu wieloowocowego
1 łyżka wina
listki melisy
Wykonanie. Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników. Piersi pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc. Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy. Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę. Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem.