Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą

Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą


Zdjęcie - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy, potrafi pobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka...... Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg...... Składniki: / 2 porcje/Zdjęcie - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • 3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
  • mix sałatek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól i pieprz do smaku

polenta:

  • 250 g kaszy kukurydzianej
  • ok. 4-5 szklanek wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Wykonanie: -Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem. -Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu. -Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu. -W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku. W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana. -Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać. -Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę. -Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/. -Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty -Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty. -Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej. -Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki. Podawać z ulubioną surówką. Zdjęcie - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.
Zdjęcie - Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną  polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów