Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą
Niezwkle proste danie ,w którym główną rolę odgrywa słoneczny kolor kukyrydzy, potrafi pobudzić zmysły i apetyt u każdego niejadka...... Odrobina kolorów na talerzu to miły , ciepły akcent , a szczególnie kiedy za oknem wciąż sypie śnieg...... Składniki: / 2 porcje/
- 300 g fileta z morszczuka /lub innej dowolnej ryby/
- 1 jajko
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- 3-4 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej/użyłam instant/
- mix sałatek
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól i pieprz do smaku
polenta:
- 250 g kaszy kukurydzianej
- ok. 4-5 szklanek wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Wykonanie: -Zagotować wodę w wysokim rondlu z grubym dnem. -Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu. -Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu. -W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku. W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana. -Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać. -Płaskie naczynie lub blaszkę nasmarować oliwą / można wyłożyć papierem do pieczenia/ i przełożyć polentę. -Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/. -Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty -Rozgrzać patelnię grillową i opiekać kawałki polenty z obu stron po 2-3 minuty. -Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami, a następnie panierować w jajku i kaszce kukurydzianej. -Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki. Podawać z ulubioną surówką.
Ryba w panierce kukurydzianej z grillowaną polentą i bukietem świeżych warzyw.