Filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami

Filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami

 


Zdjęcie - Filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFilet z kurczaka w sosie maślano winnym z kaparami z ryżem basmati i sałatą. Podonbe danie robiłam z łososiem, przepis podaję:Łosoś w sosie z kaparów

 

 

Składniki na filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami:

  • 4 średniej wielkości filety z kurczaka
  • sól i pieprz
  • kapary mały słoiczek
  • pieprz marynowy opcjonalnie
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny 1/2 szt
  • masło 1/2 kostki
  • białe wytrawne wino 1/2 szklanki
  • oliwa 1 łyżka
  • ryż basmati ugotowany na sypko
  • sałata rzymska lub masłowa
  • natka z pietruszki drobno posiekana ok. 2 łyżek
  • olej do smażenia

 

Jak porzygotować filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami?

Filety umyć i wytrzreć w recznik papierowy. Położyć na desce i oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron. Zrumienić z obu stron na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 10-15 minut. W międzyczasie ugotować ryż na sypko np. ze skórką cytryny. Przygotować sos: czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy włożyć czosnek i kapary ( jeśli kapary są duże warto je posiekać przed dodanem), wlać wino i odparować chwilę. Dodać zimne masło i mieszać, na koniec dodać natkę z pietruszki. Wyjąć mięso z piekarnika, położyć na talerz polać sosem i podawać z ryżem oraz sałatą.

 

 

Kategorie przepisów