Filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami
Filet z kurczaka w sosie maślano winnym z kaparami z ryżem basmati i sałatą. Podonbe danie robiłam z łososiem, przepis podaję:Łosoś w sosie z kaparów
Składniki na filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami:
- 4 średniej wielkości filety z kurczaka
- sól i pieprz
- kapary mały słoiczek
- pieprz marynowy opcjonalnie
- czosnek 2 ząbki
- sok z cytryny 1/2 szt
- masło 1/2 kostki
- białe wytrawne wino 1/2 szklanki
- oliwa 1 łyżka
- ryż basmati ugotowany na sypko
- sałata rzymska lub masłowa
- natka z pietruszki drobno posiekana ok. 2 łyżek
- olej do smażenia
Jak porzygotować filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami?
Filety umyć i wytrzreć w recznik papierowy. Położyć na desce i oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron. Zrumienić z obu stron na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 10-15 minut. W międzyczasie ugotować ryż na sypko np. ze skórką cytryny. Przygotować sos: czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy włożyć czosnek i kapary ( jeśli kapary są duże warto je posiekać przed dodanem), wlać wino i odparować chwilę. Dodać zimne masło i mieszać, na koniec dodać natkę z pietruszki. Wyjąć mięso z piekarnika, położyć na talerz polać sosem i podawać z ryżem oraz sałatą.