Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami
Ostatnie prawie dwa tygodnie upłynęło mi na zadbaniu i wykonaniu wielu różnych spraw. Począwszy od spraw zawodowych, przez organizację przeprowadzki mojej córki po chorobę i leczenie psa, założenie fotobloga a skończywszy na ogarnięciu SIĘ po tym tornado. Z przyjemnością wróciłam do gotowania a tym samym sprawiania największej przyjemności sobie i fanom mojej kuchni. Efektem jest ten przepis. Powiem krótko smakowało bardzo, bardzo dobrze. Nie należy się zrażać wieloma etapami przygotowania bo wbrew pozorom to nie jest tak trudna sprawa na jaką wygląda a chwila smakowania nieoceniona.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
- 220 g makaronu Fetuccine paglia e fieno,
- 200 g kurek,
- 1 średniej wielkości por,
- 100 g sera gorgonzola ( można zastąpić innym serem pleśniowym),
- 1 cebula,
- 2 czubate łyżki śmietany (18%),
- 2 łyżki masła,
- 80 ml białego, wytrawnego wina,
- 4 jajka (całe),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- pieprz świeżo mielony,
- 1 ½ łyżeczki swieżego tymianku lub oregano
poza tym potrzebujemy:
- folię aluminiową, 4 kwadraty o wymiarach około 28 x 28 cm.
- głęboką salaterkę o srednicy około 10-11cm. lub obręcz do wyciskania ciasta lub formowania musów i puree
Sposób wykonania:
- makaron wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy 12 min., następnie przelewamy zimna wodą i odcedzamy,
- por oczyszczamy, myjemy i kroimy w półtalarki, następnie roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy por mieszając, dolewamy wino a kiedy płyn odparuje zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszony ser oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko i odstawiamy,
- kurki płuczemy, większe kroimy,
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
- na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę a kiedy się lekko zeszkli dodajemy kurki i smażymy jeszcze około 6-8 min. mieszając, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy,
- makaron dzielimy na 8 mniej więcej równych porcji,
-
salaterkę lub obręcz (zastosowałam obręcz) wykładamy folią aluminiową,
8. na dnie obręczy/salaterki wyłożonej folią układamy 1 porcją makaronu tak aby w środku powstało lekkie wgłębienie a na ściance obręczy/salaterki powstał wianuszek z makaronu,
9. środek wypełniamy ¼ częścią pora z serem,
10. następnie układamy drugą warstwę makaronu, tak samo jak poprzednio,
11. środek wypełniamy ¼ częścią kurek z cebulką,
12. na wierzch wbijamy jajko, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem lub oregano,
13. domykamy lekko folię i delikatnie przenosimy gniazdko na blachę lub naczynie
żaroodporne,
14. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekamy aż białko się zetnie.
Smacznego!