Fenkuł zapiekany z serem pleśniowym
Fenkuł, czyli koper włoski, jest jednym z niedocenianych warzyw w naszej kuchni, a tymczasem można przygotowywać go na wiele sposobów i wzbogacać smak wielu potraw. Ja najczęściej dorzucam go do sosów warzywnych lub do surówek, a dziś zapiekłam go z serem, korzystając z przepisu z książki "365 potraw" Gertrud Reiger.
Składniki:
2 małe fenkuły z nacią (może być też jeden duży, ale trzeba go dłużej dusić)
sok z 1 cytryny
100 g sera pleśniowego (np. lazura)
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka małych pomidorków
Fenkuły umyj, pokrój na 2 części (jeśli są duże - na 4), i przez około 20 minut duś w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.
Ser pleśniowy pokrusz z twarogiem, dodaj posiekany czosnek oraz nać z fenkułów, dopraw pieprzem. Uduszone fenkuły ułóż w formie do zapiekania, posyp mieszanką serową, udekoruj pomidorkami, i zapiekaj przez około 15 minut w 220 stopniach.
Można podawać to danie jako przystawkę, bądź osobny posiłek z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.