Faworki (przepis IV)

Faworki (przepis IV)

                  To czwarty przepis na faworki na moim blogu. Tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Przepis od KiciAid do wykonania właśnie w mikserze. Jeśli ktoś posiada, to u Asi jest instrukcja wykonania:). Ja robiłam tradycyjnie, zagniatałam i wałkowałam ręczne, a smażyłam je we frytkownicy.

Faworki wyszły smaczne, delikatne, z bąbelkami powietrza w środku.  Znany, smaczny, karnawałowy wypiek. Wszyscy je bardzo lubimy.

Zdjęcie - Faworki (przepis IV)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki ciasta na faworki:

*2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
*po pół łyżeczki od kawy soli i cukru
*3 żółtka
*1 jajko
*10 dag gęstej śmietany 36%  
*1 łyżka miękkiego masła
*1 kieliszek spirytusu
do smażenia: 4 kostki PLANTY, ja użyłam oleju

do posypania: 1 szklanka cukru pudru z wanilią

Wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus. Zagnieść  i wyrobić ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Zbić kilka razy, uderzając wałkiem lub pięścią. Owinąć folią i pozostawić na ok. 30 min, aby odpoczęło (najlepiej w lodówce).
Wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. Po rozwałkowaniu, pokroić na paski i dodatkowo jeszcze na romby. Po środku każdego rombu zrobić nacięcie i przeplatać jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane chruściki przykryć ściereczką by nie wyschły.

Smażyć na rozgrzanym oleju (smażyłam we frytkownicy) chwilę z jednej i drugiej strony. Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Faworki (przepis IV)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki (przepis IV)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów