Faworki (chruściki)

Kolejny urok karnawału- smażone desery. Dziś faworki, jedne z moich ulubionych ciastek. Koniecznie jedzone zaraz po zrobieniu, gdy tylko przestygną- bo świeże są najlepsze. Ja najbardziej lubię takie grube o konsystencji miękkich ciasteczek, choć wiem, że większość wybierze wersję chrupiącą, z cienko rozwałkowanego ciasta.

Dziś przepis z Kuchni Polskiej plus wersja samej Marthy Stewart (KLIK)- dla porównania.

Polisz kruściki to jest to!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Faworki (chruściki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faworki (chruściki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faworki (chruściki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faworki (chruściki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faworki (chruściki)

Agata, 25 stycznia 2011

Zdjęcie - Faworki (chruściki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 200 g
  • żółtko - 3 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • kwaśna śmietana - 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • spirytus - 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia - ok. 500 g
  • cukier puder - do podania
Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać ze śmietaną. W tak powstałym cieście zrobić zagłębienie, wbić do niego żółtka, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć lekką konsystencję (mniej więcej jak na leniwe pierogi0. Wałkować je partiami dość cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką. Pokroić na paski o szer. około 3 cm. i długości 15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku na dł. 5 cm i przewinąć. Smażyć z obu strona na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki (przepis IV)
5

Faworki (przepis IV)

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pączki
9

Pączki

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

FAWORKI SEZAMOWO-KOKOSOWE
4

FAWORKI SEZAMOWO-KOKOSOWE

evenka evenka
Arabeska

Faworki
3

Faworki

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Szarlotka z płatkami owsianymi

Szarlotka z płatkami owsianymi

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierwsza w tym roku prawie szarlotka

Pierwsza w tym roku prawie sza…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto z jabłkami
1

Szybkie ciasto z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone ravioli z czekoladą

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasto pijak
1

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy