Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą
Bardzo prawdopodobne, że należycie do sporej grupy osób,które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez faszerowanych jajek.
Żeby jednak nie było nudno, dziś proponuje dwa nadzienia, które naprawdę świetnie smakują i doskonale wpasują się w wiosenną stylistykę świątecznego stołu.
Pierwszy z kremów, pięknie zielony, to żółtka zmiksowane z kremowym awokado i pikantnymi listkami rukoli. Drugi zaś, pięknie pomarańczowy to miks z pieczoną papryką. Ten może być ostry, jeśli doprawimy go pieprzem cayenne.
Składniki- farsz paprykowe
- jajko - 4 szt
- papryka czerowna - 1/2 szt
- majonez - 1 łyżka
- suszona słodka papryka w płatkach - 1 łyżeczka
- ostra papryka - do smaku
- sól, pieprz - do smaku
- farsz z awokado i rukolą
- jajko - 4 szt
- rukola - 1 szklanka listków
- awokado - 1/4 szt, dojrzałe i kremowe
- majonez - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- kiełki - do podania np. lucerna
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.
Paprykę ułóż na blaszce. Wstaw na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż stanie się miękka, a skórka sczernieje. Ok. 10 minut. Ostudź, zdejmij skórkę.
Paprykę zmiksuj z 4 żółtkami, płatkami słodkiej papryki i majonezem. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Napełnij nim miejsca po żółtkach w jajkach. Wierzch oprósz suszona papryką (ja ozdobiłam także czarnuszką).
Pozostałe 4 żółtka zmiksuj z rukolą, obranym ze skórki awokado i majonezem. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Napełnij nim miejsca po żółtkach w jajkach. Wierzch ozdób kiełkami.