Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą

Zdjęcie - Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo prawdopodobne, że należycie do sporej grupy osób,które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez faszerowanych jajek.

Zdjęcie - Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby jednak nie było nudno, dziś proponuje dwa nadzienia, które naprawdę świetnie smakują i doskonale wpasują się w wiosenną stylistykę świątecznego stołu.

Zdjęcie - Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy z kremów, pięknie zielony, to żółtka zmiksowane z kremowym awokado i pikantnymi listkami rukoli. Drugi zaś, pięknie pomarańczowy to miks z pieczoną papryką. Ten może być ostry, jeśli doprawimy go pieprzem cayenne.

Zdjęcie - Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faszerowane jajka- z pieczoną papryką oraz awokado i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • farsz paprykowe
  • jajko - 4 szt
  • papryka czerowna - 1/2 szt
  • majonez - 1 łyżka
  • suszona słodka papryka w płatkach - 1 łyżeczka
  • ostra papryka - do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
  • farsz z awokado i rukolą
  • jajko - 4 szt
  • rukola - 1 szklanka listków
  • awokado - 1/4 szt, dojrzałe i kremowe
  • majonez - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • kiełki - do podania np. lucerna
Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.

Paprykę ułóż na blaszce. Wstaw na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz, aż stanie się miękka, a skórka sczernieje. Ok. 10 minut. Ostudź, zdejmij skórkę.

Paprykę zmiksuj z 4 żółtkami, płatkami słodkiej papryki i majonezem. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Napełnij nim miejsca po żółtkach w jajkach. Wierzch oprósz suszona papryką (ja ozdobiłam także czarnuszką).

Pozostałe 4 żółtka zmiksuj z rukolą, obranym ze skórki awokado i majonezem. Przypraw do smaku. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Napełnij nim miejsca po żółtkach w jajkach. Wierzch ozdób kiełkami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy