Fasolka szparagowa z masłem, czonkiem i bułką tartą
Jak ja uwielbiam ten stan kiedy sezonowe warzywa i owoce mam 😉, też tak macie i uwielbiacie ? Dziś chciałabym zaproponować Państwu pyszną fasolkę zieloną oraz żółtą z dużą ilością czosnku przygotowaną z masłem i bułką tartą. Właściwości zdrowotne fasolki szparagowej są regulowania pracy przewodu pokarmowego za sprawą dużej ilości błonnika, jedzenie fasolki przyspiesza pracę jelit zwalczając zaparcia oraz wpływa na prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. Ma również działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie artretyzmu, posiada także wiele witamin takich jak : E, C i K więcej możecie doczytać na temat fasolki szparagowej w przeglądarce GOOGLE, a teraz zapraszam po przepis jeśli ktoś nie wie jak zrobić dobrą fasolkę do obiadu
składniki :- 850 g swojskiej fasolki szparagowej,
- 1,5 łyżki soli drobnej,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 2 łyżki dowolnego masła lub margaryny,
- 6 płaskich łyżek drobnej bułki tartej
Początkowo zerwaną z krzaczków fasolkę szparagową zieloną i żółtą należy odciąć z każdego strączka oba końce a następnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć na durszlaku, jeżeli ktoś z Państwa będzie miał ochotę można przekroić każdy ze strączków na połowę ( my jednak chcieliśmy aby były całe strączki ). Po osuszeniu opłukanej fasolki szparagowej przełożyć ją do wysokiego garnka wsypać sól a następnie wlać wody również zimnej pod wierzch fasolki, całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do czasu jej miękkości lecz należy pamiętać o tym aby jej nie rozgotować powinna być lekko chrupiąca. Po ugotowaniu fasolki tak jak lubimy czyli na całkiem miękko lub chrupiąco odlać z niej całą wodę i dodać masło kto jakie chce lub margarynę ( chociaż na maśle jest dużo smaczniejsza ) a także dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku
Po dodaniu masła oraz czosnku całość dokładnie wymieszać aby połączyło się z fasolką oczywiście wszystko przygotowujemy na wolnym ogniu, gdy już mamy wymieszaną fasolkę szparagową z masłem i czosnkiem i masło się roztopiło wtedy dodać bułkę tartą i także na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzić do połączenia się całości z bułką tartą, zdjąć z ognia i mamy gotowy dodatek do obiadu lub jako przekąskę do pojedzenia na przykład przed oglądaniem telewizjiMoją przygotowaną mocno pachnącą czosnkiem fasolkę szparagową którą dostałam od mamy przygotowałam do szybkiego obiadu czyli do młodych ziemniaczków z koprem i dodatkowo jajko sadzone a do popicia była zimna maślanka prosto z lodówki. To jeden z najlepszych obiadów w sezonie gdzie moja rodzina się zachwyca jak im to przygotuję, ja osobiście bardziej uwielbiam zieloną fasolkę ale że mama dała mi oba rodzaje no w sumie razem zrywałyśmy to żal było aby się zmarnowała dlatego zrobiłam obie razem i powiem szczerze smaku to nie zepsuło ale Państwo mogą tak przygotować albo samą zieloną albo samą żółtą decyzja należy do was