Fasolka po bretońsku

Klasyka polskich stołówek i przydrożnych barów. Taka polska odpowiedź na chilli con carne.

No i smak dzieciństwa.

Zdjęcie - Fasolka po  bretońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g fasoli Jaś - wzięłam pół na pół - dużego i bardzo dużego

1 średnia cebula - posiekana

2 ząbki czosnku - posiekane

250 g wędzonego boczku

300 g wędzonej kiełbasy

 kilka dobrej jakości parówek

koncentrat pomidorowy - ok 100 g - może być więcej

2 listki laurowe

 kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

2 łyżeczki łagodnej papryki

niepełna łyżeczka ostrej papryki

pieprz i sól do smaku

Na noc namoczyłam fasolę. Następnego dnia zlałam wodę, zalałam fasolę jeszcze raz i odstawiłam na 30 minut.

Znów zlałam wodę a fasolę wrzuciłam do sporego garnka, dorzuciłam niejadalne części boczku (chrząstki, skóra), liście laurowe i ziele - zalałam wodą, tak by przykrywała dobrze fasolę. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut. Następnie dodałam sól i pieprz i gotowałam kolejne 30 minut. Następnie wyjęłam skórę i chrząstki z boczku.

Kiełbasę pokroiłam w plastry i razem z boczkiem pokrojonym w cienkie słupki oraz cebulą i czosnkiem podsmażyłam na patelni - na łyżeczce oleju. Dodałam też papryki - słodkiej i ostrej.

Dobrze zrumienioną kiełbasę i boczek dodałam do fasoli. Wymieszałam i zagotowałam. Dodałam do fasoli koncentratu pomidorowego i majeranku, zamieszałam i gotowałam pod przykryciem około 15-20 minut. Dorzuciłam parówki pokrojonej w dość spore kawałki i gotowałam ok 5-10 minut. Można na koniec dodać soli i pieprzu.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku
9

Fasolka po bretońsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kalafior z zatarem i fetą
1

Kalafior z zatarem i fetą

figmara figmara
figowe smaki

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem
1

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do obiadu w dwóch prostych odsłonach

Buraczki do obiadu w dwóch pro…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orientalne ragout – sos z mięsa mielonego

Orientalne ragout – sos z mięs…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!