Fasolka po bretońsku

Klasyka polskich stołówek i przydrożnych barów. Taka polska odpowiedź na chilli con carne.

No i smak dzieciństwa.

Zdjęcie - Fasolka po  bretońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

500 g fasoli Jaś - wzięłam pół na pół - dużego i bardzo dużego

1 średnia cebula - posiekana

2 ząbki czosnku - posiekane

250 g wędzonego boczku

300 g wędzonej kiełbasy

 kilka dobrej jakości parówek

koncentrat pomidorowy - ok 100 g - może być więcej

2 listki laurowe

 kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki majeranku

2 łyżeczki łagodnej papryki

niepełna łyżeczka ostrej papryki

pieprz i sól do smaku

Na noc namoczyłam fasolę. Następnego dnia zlałam wodę, zalałam fasolę jeszcze raz i odstawiłam na 30 minut.

Znów zlałam wodę a fasolę wrzuciłam do sporego garnka, dorzuciłam niejadalne części boczku (chrząstki, skóra), liście laurowe i ziele - zalałam wodą, tak by przykrywała dobrze fasolę. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut. Następnie dodałam sól i pieprz i gotowałam kolejne 30 minut. Następnie wyjęłam skórę i chrząstki z boczku.

Kiełbasę pokroiłam w plastry i razem z boczkiem pokrojonym w cienkie słupki oraz cebulą i czosnkiem podsmażyłam na patelni - na łyżeczce oleju. Dodałam też papryki - słodkiej i ostrej.

Dobrze zrumienioną kiełbasę i boczek dodałam do fasoli. Wymieszałam i zagotowałam. Dodałam do fasoli koncentratu pomidorowego i majeranku, zamieszałam i gotowałam pod przykryciem około 15-20 minut. Dorzuciłam parówki pokrojonej w dość spore kawałki i gotowałam ok 5-10 minut. Można na koniec dodać soli i pieprzu.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku
9

Fasolka po bretońsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą

Kruche drożdżowe paszteciki z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
2

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śledzie w sosie pomidorowym ze śliwkami

Śledzie w sosie pomidorowym ze…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
2

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Korzenne ciasto kruche ze śliwkami
1

Korzenne ciasto kruche ze śliw…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
1

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą
2

Fasolka szparagowa z maślaną b…

Dzi Dzi
karmelowy

Kapusta kiszona
1

Kapusta kiszona

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Najlepsze domowe drożdżówki z serem i z jabłkami
2

Najlepsze domowe drożdżówki z…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście