Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Ostatnio zatęskniłam za klasycznymi smakami i potrawami. Wzięłam się do roboty i przygotowałam fasolkę po bretońsku wg przepisu mojej Mamy. Dawno nie jadłam fasolki w jej wykonaniu, dlatego postanowiłam zrobić ją sama. Istotne jest, aby namoczyć fasolę dzień wcześniej. Resztę robi się już bardzo szybko. A i tak najlepszy smak fasolki jest dopiero na drugi dzień, gdy odpowiednio zgęstnieje a smaki się „przegryzą”. Gorąco polecam na rodzinne spotkania.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolka po bretońsku składniki:
  • 400g fasoli Jaś
  • 100g kiełbasy swojskiej
  • 70g boczku wędzonego
  • 70g przecieru pomidorowego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • majeranek
  • sól, pieprz
przygotowanie:

Fasolę zalewam wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Fasolę gotuję w osolonej wodzie przez ok. 30-40 minut.

Na odrobinie oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, boczek i kiełbasę.

Usmażone produkty  zalewam 1,5l wody, dodaję  ziele i liście laurowe, gotuję kilka minut.
Na koniec dodaję przecier pomidorowy, fasolę i gotuję razem kilka minut. Doprawiam obficie majerankiem, solą i pieprzem.

Podaję ze świeżym pieczywem.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów