Fasolada - zupa fasolowa na rozgrzewkę!
Fasolada to grecka zupa fasolowa. Dziś wariacja na je temat. Bazą jest naturalnie fasola. Ja wybrałam drobną fasolę białą oraz czarną, dla urozmaicenia. Porcja takiej zupy na pewno Was nasyci i rozgrzeje. Moja ulubiona wersja to ta, podana z dodatkiem ciepłej grzanki obficie polanej dobrą oliwą!
Zupę możecie doprawić w greckim stylu, świeżym lub suszonym oregano lub pójść w węgierskim kierunku dodając (słodką/pikantną) wędzoną paprykę.
Do tego warzywa, trochę gotowania i pyszna zupa trafia na stół!
Proporcje na ok. 5 porcji.
Składniki- fasola - 2 szklanki (ulubiony gatunek/rozmiar)
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt
- seler naciowy - 2 szt
- bulion - 2 szklanki
- passata pomidorowa - 1 litr
- sól, pieprz - do smaku
- oregano suszone - 1 łyżeczka
- oliwa - 3 łyżki
- papryka wędzona - opcjonalnie
- liść laurowy, ziele angielskie - po 3 szt
- melasa/cukier - do smaku
Fasolę namocz przez całą noc w zimnej wodzie. Odlej.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Seler i obraną marchewkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z fasolą i oregano. Wymieszaj, smaż minutę.
Wlej bulion (lub wodę) i gotuj, aż fasola będzie miękka (czas zależy od wielkości użytej fasoli).
Dodaj passatę pomidorową. Zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj na ciepło, skropioną oliwą, z grzanką.