Fasola adzuki gotowana z dynią i kombu
100 g suchej fasoli adzuki
spory płat kombu
pół małej dyni hokkaido
łyżka pasty miso
łyżeczka sosu rybnego (tylko z tym ostrożnie bo słony bardzo)
trochę mirinu
W sporym, szerokim garnku ułożyłam kombu, wysypałam na to fasolę i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na co najmniej 12 godzin do namoczenia.
Następnego dnia odcedziłam kombu i fasolę. Kombu pocięłam nożyczkami na kwadraty 1cmx1cm. Ułożyłam w garnku, wsypałam fasolę i zalałam wodą - tak by przykryć fasolę - 2-3 cm powyżej ziaren. Dodałam sosu rybnego i mirin. Zagotowałam całość, zmniejszyłam ogień i gotowałam bez przykrycia jakieś 10 minut. Następnie przykryłam i gotowałam na małym ogniu około 45 minut.
Trzeba co jakiś czas sprawdzać czy nie odparowało za dużo wody i w razie potrzeby uzupełniać. Po 45 minutach dodałam na wierzch fasoli pokrojoną w kostkę dynie, dolałam wodę i gotowałam pod przykryciem jeszcze jakieś 15 minut.
Na koniec dodałam łyżkę pasty miso i całość wymieszałam.
Można posypać całość czarnym sezamem.
Może nie wygląda za bardzo elegancko, ale jest smaczne.