Farsz z kapusty i grzybów do pierogów

Ależ ten grudzień pędzi, święta tuż, tuż... W tym roku Boże Narodzenie spędzę we Włoszech i troszkę mi smutno, że nie w Warszawie, ale trudno, tak wyszło. W Pizie też będzie pięknie:) Jestem z siebie bardzo dumna, bo udało mi się upolować kapustę kiszoną (a to w Toskanii bardzo egzotyczny i niespotykany smakołyk) i dzięki temu na Wigilię będziemy mieli tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Przygotowując farsz korzystałam ze wskazówek mojej Mamy i z tego oto przepisu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany: do gotowego nadzienia dodałam jeszcze garść usmażonych pieczarek (miałam chyba za mało suszonych grzybów, więc zdecydowałam się na dodatek pieczarek), a do niektórych pierogów dodałam jeszcze kawałeczki suszonych pomidorów, zgodnie z sugestią męża. Cóż, warto trochę poeksperymentować – pierogi w obu wersjach wyszły znakomite, teraz zamrożone czekają na Wigilię. Poniżej podaję kanoniczną, tradycyjną wersję przepisu na farsz do pierogów z kapusty z grzybami (cytuję Margarytkę).

Zdjęcie - Farsz z kapusty i grzybów do pierogów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (tego nadzienia powinno wystarczyć na około 60 -80 pierogów, ilość zależy od wielkości):
• 1 -1,3 kg kapusty kiszonej

• 50 - 100 g suszonych grzybów (ilość zależy od upodobań)

• 1 duża marchewka

• 1 mała pietruszka

• 1 kawałek selera

• 3 liście laurowe

• 6 ziaren ziela angielskiego

• pieprz mielony

• 2 duże cebule

• 3 łyżki oleju albo klarowanego masła

Przygotowanie pierogów najlepiej zacząć od przygotowania farszu (ja to robię przeważnie dzień wcześniej a potem skupiam się na lepieniu pierogów). Kapustę włożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać w gorącej wodzie), dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości (pilnować aby woda się nie wygotowała, a kapusta nie przypaliła). Grzyby zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić. W garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli, włożyć 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, marchewkę, pietruszkę i seler oraz wypłukane grzyby. Gotować około 1 godziny (do miękkości grzybów). Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie. Grzyby z warzywami wyciągnąć z wywaru. Z kapusty i grzybów wyciągnąć ziarna ziela i liście laurowe (wyrzucić). Kapustę i grzyby razem z marchewką, selerem i pietruszką zmielić przez maszynkę na sicie o dużych oczkach (można też drobno pokroić). Do farszu dodać usmażoną cebulkę, doprawić sporą ilością mielonego pieprzu (jeśli trzeba to i solą, choć uważam, że kapusta kiszona ma soli dosyć). Wyrobić – jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę wywaru z grzybów (wywar z grzybów można zostawić jako bazę do barszczu, zupy grzybowej albo po prostu wylać). Gotowy farsz wstawić do lodówki i schłodzić.

Przepisy z tych kategorii

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kiszonej kapusty
2

Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw
1

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej

Pałeczki kurczaka w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z białej kapusty z ziołami
1

Surówka z białej kapusty z zio…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
1

Surówka z czerwonej kapusty i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni