Farsz z kapusty i grzybów do pierogów
Ależ ten grudzień pędzi, święta tuż, tuż... W tym roku Boże Narodzenie spędzę we Włoszech i troszkę mi smutno, że nie w Warszawie, ale trudno, tak wyszło. W Pizie też będzie pięknie:) Jestem z siebie bardzo dumna, bo udało mi się upolować kapustę kiszoną (a to w Toskanii bardzo egzotyczny i niespotykany smakołyk) i dzięki temu na Wigilię będziemy mieli tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Przygotowując farsz korzystałam ze wskazówek mojej Mamy i z tego oto przepisu. Wprowadziłam tylko niewielkie zmiany: do gotowego nadzienia dodałam jeszcze garść usmażonych pieczarek (miałam chyba za mało suszonych grzybów, więc zdecydowałam się na dodatek pieczarek), a do niektórych pierogów dodałam jeszcze kawałeczki suszonych pomidorów, zgodnie z sugestią męża. Cóż, warto trochę poeksperymentować – pierogi w obu wersjach wyszły znakomite, teraz zamrożone czekają na Wigilię. Poniżej podaję kanoniczną, tradycyjną wersję przepisu na farsz do pierogów z kapusty z grzybami (cytuję Margarytkę).
Składniki (tego nadzienia powinno wystarczyć na około 60 -80 pierogów, ilość zależy od wielkości):
• 1 -1,3 kg kapusty kiszonej
• 50 - 100 g suszonych grzybów (ilość zależy od upodobań)
• 1 duża marchewka
• 1 mała pietruszka
• 1 kawałek selera
• 3 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• pieprz mielony
• 2 duże cebule
• 3 łyżki oleju albo klarowanego masła
Przygotowanie pierogów najlepiej zacząć od przygotowania farszu (ja to robię przeważnie dzień wcześniej a potem skupiam się na lepieniu pierogów). Kapustę włożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać w gorącej wodzie), dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości (pilnować aby woda się nie wygotowała, a kapusta nie przypaliła). Grzyby zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić. W garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli, włożyć 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, marchewkę, pietruszkę i seler oraz wypłukane grzyby. Gotować około 1 godziny (do miękkości grzybów). Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie. Grzyby z warzywami wyciągnąć z wywaru. Z kapusty i grzybów wyciągnąć ziarna ziela i liście laurowe (wyrzucić). Kapustę i grzyby razem z marchewką, selerem i pietruszką zmielić przez maszynkę na sicie o dużych oczkach (można też drobno pokroić). Do farszu dodać usmażoną cebulkę, doprawić sporą ilością mielonego pieprzu (jeśli trzeba to i solą, choć uważam, że kapusta kiszona ma soli dosyć). Wyrobić – jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę wywaru z grzybów (wywar z grzybów można zostawić jako bazę do barszczu, zupy grzybowej albo po prostu wylać). Gotowy farsz wstawić do lodówki i schłodzić.