Farfalle z krewetkami i cukinią
Dzisiaj gotuję ja, i dla odmiany po serwowanych ostatnio przez mojego męża daniach azjatyckich, podaję śródziemnomorski makaron z krewetkami. Szukając przepisu na ten makaron, zauważyłam, że przeważnie krewetki podawane są w połączeniu z sosem pomidorowym, dlatego właśnie zaciekawiła mnie ta receptura, która nie zawiera pomidorów, lecz śmietanę. Efekt - fantastyczny, jeśli tylko lubicie krewetki, gorąco polecam.
Składniki na 2 porcje:
2 małe lub 1 większa cukinia
1 drobno posiekana cebula
4 łyżki masła
300 g krewetek
200 ml śmietany kremówki (minimum 30%)
300 g makaronu farfalle
sól, pieprz
zielona pietruszka do posypania
Cukinię pokrój na cienkie plasterki. Cebulę podsmaż na maśle do momentu, aż zmięknie. Ugotuj makaron. Do cebuli dorzuć cukinię, dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię i gotuj przez około 7-10 minut. Dodaj krewetki i gotuj wszystko mieszając jeszcze przez 5 minut. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Odcedzony makaron przesyp do patelni z sosem, wszystko dobrze wymieszaj i podawaj, posypane zieloną pietruszką.