Eskalopki z indyka z tymiankiem
Składniki:
- 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 600 g sznycli z indyka lub piersi z indyka
- 200 g drobnych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka gałązek tymianku świeżego lub suszonego
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Sznycle z indyka lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz mąką. Obsmaż na złoty kolor na 20 ml Oliwiera.
Krok 2
Zrumienione mięso przełóż na talerzyk. Dolej 10 ml oleju Oliwier i podsmaż pieczarki z posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj tymianek.
Krok 3
Ponownie przełóż mięso na patelnię. Zalej bulionem oraz śmietanką. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe