Eskalopki z indyka z tymiankiem

Eskalopki z indyka z tymiankiem

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 600 g sznycli z indyka lub piersi z indyka
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka gałązek tymianku świeżego lub suszonego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Sznycle z indyka lekko rozbij dłonią lub tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz mąką. Obsmaż na złoty kolor na 20 ml Oliwiera.

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Zrumienione mięso przełóż na talerzyk. Dolej 10 ml oleju Oliwier i podsmaż pieczarki z posiekanym czosnkiem. Na koniec dodaj tymianek.

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Ponownie przełóż mięso na patelnię. Zalej bulionem oraz śmietanką. Doprowadź do wrzenia. Przypraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Eskalopki z indyka z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów