Energetyczna zupa z pieczonych warzyw
Są dania, które rozgrzewają nie tylko smakiem, ale już samym swoim wyglądem. Gdy za oknem „minus”, zupa w kolorze elektrycznej pomarańczy jest tym, czego mi trzeba! Dodatek czosnku na pewno poradzi sobie z czyhającym na każdym kroku wirusem grypy, a smak pełen warzyw doda energii- czego Wam i sobie w te styczniowe dni życzę.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Energetyczna zupa z pieczonych warzyw Składniki
- marchew - 4 szt
- pietruszka - 2 szt
- seler - 1/3 szt
- cebula - 1/2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- tymianek - 1/2 łyżeczki, suszony
- kumin - 1/2 łyżeczki
- bulion - ok. 1 l.
- sól, pieprz - do smaku
- śmietanka - opcjonalnie do podania
Piekarnik nagrzać do 180oC. Warzywa obrać, pokroić w mniej więcej podobnej wielkości kawałki (ok. 3cm). Ułożyć na blaszce, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piec do momentu, gdy warzywa zaczną lekko brązowieć i będą miękkie w środku. Upieczone zmiksować na puree. Połączyć z bulionem, doprowadzić do wrzenia. Zupę można dodatkowo doprawić łyżką przecieru pomidorowego, czerwoną pastą curry (doda ostrości),imbirem lub innymi ulubionymi dodatkami. Podawać z grzankami.