Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia
Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia. Recepturę znalazłam w kolekcji holenderskich karteluszków z przepisami do zbierania. Zrobienie ich zajęło mi chwilkę i cała reszta również. Nie przesadzę, jeśli powiem, że od znalezienia przepisu do zjedzenia podwieczorku nie minęła nawet godzina!
Ekspresowe oponki na proszku do pieczenia około 16 szt; ø 7 cm
50g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/8 l mleka
Tłuszcz i cukier utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,1/2 cm. Wykroić oponki i smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy.
Frytkownicę rozgrzać do 180°C i smażyć w oleju głębokim na minimum 6 cm na złoty kolor. Posypać drobnym cukrem z wanilią lub cukrem pudrem z wanilią.