Eklery z solonym karmelem

Eklery z solonym karmelem

 

Chyba ze wszystkich ciastek, które dotychczas upiekłem te eklery z solonym karmelem, zajmują miejsce w pierwszej trójce na podium moich ulubionych. Oczywiście to przede wszystkim zasługa karmelu z dodatkiem soli morskiej, który sprawia, że nie można się wprost od nich oderwać. Dlatego jeśli również należycie do miłośników tego słodko-słonego cuda, to musicie je zrobić jak najszybciej!

Przygotowując te eklery z solonym karmelem, w końcu odkryłem najlepszy przepis na ciasto parzone (pâte à choux), z którego ciastka wychodzą idealnie chrupiące i zachowują perfekcyjny kształt po upieczeniu. Skorzystałem tutaj ze Szkoły Cukiernictwa Le Cordon Bleu, w której nie tylko odnalazłem idealne proporcje i sposób przygotowania, ale także dowiedziałem się, że w trakcie pieczenia należy otwierać co jakiś czas piekarnik, aby pozbyć się pary wodnej, dzięki czemu wypieki z ciasta parzonego są odpowiednio kruche. Ważna uwaga: jajka warto zważyć, gdyż do idealnej konsystencji ciasta potrzebujecie dokładnie takiej proporcji wagowej. Sam to często ignoruję, ale właśnie wtedy denerwuję się, że ciasto parzone wychodzi zbyt zwarte lub zbyt płynne.

Krem, którym nadziałem moje eklery to już w pełni mój autorski przepis. Skorzystałem z mojej ulubionej receptury na karmel na bazie masła oraz słodkiej śmietanki, który połączyłem z ubitym serkiem mascarpone. Dzięki temu krem jest bardzo stabilny i idealnie wyciska się go za pomocą szprycy. Polecam go szczególnie osobom, które mają problem z kremem cukierniczym (crème pâtissière) – tutaj nie ma obawy o grudki lub niewłaściwą konsystencję.

Aby zmaksymalizować słono-karmelowe doznania eklery również zanurzyłem w tym płynnym złocie i obsypałem posiekanymi orzechami laskowymi. Możecie również użyć migdałów w płatkach, albo pominąć ten dodatek. Moim skromnym zdaniem te eklery z solonym karmelem są najlepszymi dotąd, jakie zrobiłem, dlatego nie czekajcie dłużej i wypróbujcie ten przepis jak najszybciej. 😉

Zdjęcie - Eklery z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eklery z solonym karmelem

Ilość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

Składniki na eklery z solonym karmelem:

Ciasto parzone:

  • 170 ml mleka
  • 70 g masła
  • 7 g cukru (czubata łyżeczka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (150 g)

 

  Solony karmel:

  • 180 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • ok. ¼ łyżeczki soli morskiej

 

Jak przygotować eklery z solonym karmelem?

Ciasto parzone

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, sól oraz masło. Zawartość rondelka zagotuj.
  2. Następnie szybkim ruchem wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Podgrzewaj je jeszcze przez pół minuty na średnim ogniu, aby osuszyć mąkę.
  3. Ciasto przełóż do miski i odstaw do przestudzenia na 5 minut.
  4. Jajka delikatnie ubij trzepaczką. Następnie dodawaj je stopniowo do masy (na 3 tury), mieszając całość szpatułką do całkowitego połączenia.
  5. Ciasto na eklery przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką w kształcie rozety o średnicy ok. 1 cm (u mnie Wilton 4B).
  6. Ciasto parzone wyciskaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyciskaj podłużne eklery o długości ok. 8-10 cm, zachowując 2 cm odstępy.
  7. Eklery piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35 minut do złotobrązowego koloru. W trakcie pieczenia otwieraj na moment piekarnik co ok. 5 minut, aby para wodna mogła uciec.
  8. Gotowe eklerki odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

  Solony karmel

  1. W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum i pozwól karmelowi powoli gęstnieć. Mieszaj go od czasu do czasu.
  2. Całkowity czas gotowania powinien wynieść 30-40 minut, aż karmel będzie miał konsystencję gęstego budyniu. Dopraw solą do pożądanego smaku (ja dodaję ok. ¼ łyżeczki soli).

 

  Przygotowanie eklerek

  1. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
  2. W jeszcze gorącym karmelu zanurzaj eklery tak, aby pokryć ich wierzch. Pozwól nadmiarowi polewy spłynąć do rondelka. Każdą eklerkę posyp posiekanymi orzechami.
  3. Eklery odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Pozostały karmel (powinno zostać ok. 200 g) wystudź zaś całkowicie do temperatury pokojowej.
  4. Schłodzony serek mascarpone ubij na sztywno. Następnie stopniowo – łyżka po łyżce dodawaj solony karmel, mieszając za każdym razem masę delikatnie szpatułką. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką w kształcie rozety o średnicy ok. 1 cm (u mnie Wilton 4B). Jeśli krem będzie za rzadki, to wstaw go na ok. 30 minut do lodówki.
  5. Eklerki przekrój delikatnie wzdłuż na pół. Na spód wyłóż krem, a następnie przykryj górnym kawałkiem ciasta.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Eklery z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklery z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów