Eklery z jagodami

Eklery z jagodami

 

Odkąd odkryłem najlepszy przepis na eklery w Szkole Cukiernictwa Le Cordon Bleu, piekę je na okrągło! Ta sprawdzona receptura to połowa sukcesu w przygotowaniu idealnych ciastek z parzonego ciasta. Dzięki niej eklery wychodzą kształtne, cudownie rosną i z wierzchu są perfekcyjnie chrupiące. Aż chce się je piec! Tym razem mam dla Was przepis na pyszne sezonowe eklery z jagodami. Będą w sam raz na lato, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je o dowolnej porze roku. Są smakowicie owocowe i naprawdę trudno poprzestać na tylko jednym!

Moje eklery z jagodami nadziałem przepysznym kremem na bazie tych leśnych owoców z dodatkiem serka mascarpone i białej czekolady. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i nie trzeba czekać, aż stężeje. Można do niego użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Jeśli zamarzą Wam się ciastka z innym owocowym nadzieniem, to z powodzeniem można wykorzystać maliny, porzeczki, czy jeżyny.

Zamiast przekrawać ciastka na pół, wypełniłem je kremem przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką typu bismarck, dzięki czemu wyglądają bardzo elegancko. Dodatkowo postanowiłem ozdobić je jagodową polewą, przypominającą glazurę lustrzaną. W uproszczonej wersji można je także zanurzyć w białej czekoladzie. Jednakże z fioletową glazurą eklery z jagodami prezentują się naprawdę smakowicie. Postawiłem tutaj na minimalistyczną dekorację z bezy włoskiej opalonej gazowym palnikiem oraz borówek amerykańskich, dzięki czemu wyglądają niczym z eleganckiej cukierni.

Jeśli szukacie nietuzinkowego przepisu na te słynne francuskie ciastka, to myślę, że te eklery z jagodami sprawdzą się znakomicie. Są delikatne owocowe i naprawdę pyszne!

Zdjęcie - Eklery z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklery z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eklery z jagodami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut 45 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

Składniki na eklery z jagodami:

Ciasto parzone:

  • 170 ml mleka
  • 70 g masła
  • 7 g cukru (czubata łyżeczka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (150 g)

 

  Krem jagodowy:

  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 50 g cukru
  • 300 g sera mascarpone
  • 100 g białej czekolady

 

  Polewa jagodowa:

  • 50 ml syropu z jagód (pozostałego po gotowaniu owoców)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g cukru
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 30 ml zimnej wody
  • borówki amerykańskie do dekoracji

 

  Beza włoska:

  • 35 g białka (z 1 dużego jajka)
  • 70 g + 15 g cukru
  • 20 ml wody

Jak przygotować eklery z jagodami?

Ciasto parzone

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, sól oraz masło. Zawartość rondelka zagotuj.
  2. Następnie szybkim ruchem wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Podgrzewaj je jeszcze przez pół minuty na średnim ogniu, aby osuszyć mąkę.
  3. Ciasto przełóż do miski i odstaw do przestudzenia na 5 minut.
  4. Jajka delikatnie ubij trzepaczką. Następnie dodawaj je stopniowo do masy (na 3 tury), mieszając całość szpatułką do całkowitego połączenia.
  5. Ciasto na eklery przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką w kształcie rozety o średnicy ok. 1-2 cm (u mnie Wilton 8B – wtedy wyjdzie 12 sztuk, ale można użyć również 4B – na 16 sztuk).
  6. Ciasto parzone wyciskaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyciskaj podłużne eklery o długości ok. 8-10 cm, zachowując 2 cm odstępy.
  7. Eklery piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 35 minut do złotobrązowego koloru. W trakcie pieczenia otwieraj na moment piekarnik co ok. 5 minut, aby para wodna mogła uciec.
  8. Gotowe eklerki odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

  Krem jagodowy

  1. Jagody przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Wstaw na średni ogień i często mieszając, gotuj przez 10-15 minut, aż zgęstnieją.
  2. Odciśnij nadmiar syropu. Powinno go zostać ok. 50 ml. Odstaw go na później.
  3. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodaj ugotowane jagody i dokładnie wymieszaj.
  4. Mascarpone krótko ubij, a następnie stopniowo dodawaj masę jagodową, miksując na najwolniejszych obrotach. Można wymieszać ją również szpatułką.
  5. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.
  6. W każdym eklerku zrób patyczkiem lub tylką 3 otwory w równych odstępach na spodzie. Wyszprycuj w nie krem, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

  Polewa jagodowa

  1. Żelatynę zalej zimną wodą i wymieszaj. Odstaw.
  2. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę, syrop z jagód oraz wsyp cukier. Podgrzej na małym ogniu.
  3. Do gorącego płynu dodaj posiekaną białą czekoladę i energicznie mieszaj, aż masa się połączy.
  4. Kolejno dodaj żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli pojawią się grudki, zmiksuj dokładnie masę blenderem na niskich obrotach.
  5. Polewę odstaw do wystudzenia. Gdy stanie się gęsta niczym mleko skondensowane (możliwe, że będzie trzeba umieścić ją na kilkanaście minut do lodówki), wkładaj w nią wierzch eklerów i poczekaj, aż spłynie jej nadmiar.
  6. Eklery udekoruj borówkami i wstaw do lodówki na minimum 30 minut celem zastygnięcia polewy.

 

  Beza włoska

  1. Do rondelka wsyp 70 g cukru i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C.
  2. Następnie ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania 15 g cukru.
  3. Do sztywnej piany zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około 100°C), miksując cały czas na średnich obrotach.
  4. Po wlaniu całego syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 5 minut. Pianę umieść w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki lub rozety (u mnie Wilton 4B).
  5. Na wierzch eklerów wyciśnij bezę w kilku miejscach i przypiecz ją krótko przy pomocy palnika gazowego (jak do crème brûlée).

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Eklery z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklery z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów