Egzotyczne szaszłyki z kurczakiem i bananami
Szaszłyki te zostały zainspirowane zdjęciem z książki „Grill i dania na piknik”. Nie było do nich przepisu, ale zdjęcie wyglądało tak zachęcająco, że postanowiłam improwizować i sama „dopowiedzieć” sobie recepturę. W tym wypadku nie było to zresztą nic trudnego :) A efekt końcowy? Niebanalny i bardzo smaczny :)
EGZOTYCZNE SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I BANANAMI
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
2 duże banany,
8 cienkich plastrów wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) lub boczku,
8 kolb mini kukurydzy (może być marynowana ze słoika),
sól, pieprz,
przyprawa curry,
słodka papryka w proszku,
1 łyżka oliwy lub oleju.
Filety pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą curry i słodką papryką. Polać oliwą lub olejem, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Banany obrać i pokroić na kawałki wielkości kawałków kurczaka. Z plastrów szynki wyciąć paski i obwinąć nimi kawałki bananów.
Kolby mini kukurydzy pokroić na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian kurczaka, banany obwinięte szynką i kukurydzę.
Upiec na grillu, ewentualnie usmażyć na patelni grillowej.
EGZOTYCZNE SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM I BANANAMI
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
2 duże banany,
8 cienkich plastrów wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej) lub boczku,
8 kolb mini kukurydzy (może być marynowana ze słoika),
sól, pieprz,
przyprawa curry,
słodka papryka w proszku,
1 łyżka oliwy lub oleju.
Filety pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą curry i słodką papryką. Polać oliwą lub olejem, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Banany obrać i pokroić na kawałki wielkości kawałków kurczaka. Z plastrów szynki wyciąć paski i obwinąć nimi kawałki bananów.
Kolby mini kukurydzy pokroić na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian kurczaka, banany obwinięte szynką i kukurydzę.
Upiec na grillu, ewentualnie usmażyć na patelni grillowej.