Egzotyczna potrawka z indyka

Egzotyczna potrawka z  indyka

Egzotyczna przez indyjskie przyprawy i mleko kokosowe ale można zrobić to danie w bardziej europejskiej wersji jeśli ktoś woli i zastapić mleczko kokosowe zwykłą śmietanką. Danie podane z ryżem smakuje bardzo dobrze i sprawia, że człowiek czuje się jakoś tak lekko pomimo tych afrykańskich  upałów.

Zdjęcie - Egzotyczna potrawka z  indyka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 dag fileta z indyka
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka bulionu
  • olej
  • natka pietuszki
  • szczypta curry (opcjonalnie)
  • sól, ew. pieprz

Oczyszczonego fileta pokroić w paski lub kostkę. Olej rozgrzać, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć aż się ładnie rozpuści. Wrzucić indyka, smażyć  przez chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion i  gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać czewoną paprykę pokrojoną w kostkę i dusić aż lekko zmięknie. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z ryżem posypane  natką pietuszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów