Egzotyczna potrawka z indyka
Egzotyczna przez indyjskie przyprawy i mleko kokosowe ale można zrobić to danie w bardziej europejskiej wersji jeśli ktoś woli i zastapić mleczko kokosowe zwykłą śmietanką. Danie podane z ryżem smakuje bardzo dobrze i sprawia, że człowiek czuje się jakoś tak lekko pomimo tych afrykańskich upałów.
Składniki:
- 50 dag fileta z indyka
- pół szklanki mleczka kokosowego
- pół łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 czerwona papryka
- szklanka bulionu
- olej
- natka pietuszki
- szczypta curry (opcjonalnie)
- sól, ew. pieprz
Oczyszczonego fileta pokroić w paski lub kostkę. Olej rozgrzać, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć aż się ładnie rozpuści. Wrzucić indyka, smażyć przez chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać czewoną paprykę pokrojoną w kostkę i dusić aż lekko zmięknie. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z ryżem posypane natką pietuszki.
Smacznego:)