Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu
Tak to natura sprytnie obmyśliła, że to co dojrzewa o podobnej porze, zwykle do siebie pasuje. Szparagi i młode ziemniaki (przepis TU) , botwina z rzodkiewką w pysznym chłodniku (przepis TU) , a truskawki doskonale komponują się z kwitnącym właśnie w czerwcu czarnym bzem. Piękne baldachimy białych kwiatków pachną niesamowicie, ale to nie jedyna ich zaleta. Mają dodatkowo właściwości zdrowotne, ale nawet, gdyby ich nie miały… używałabym ich dla samego zapachu!
Przygotowanie domowego dżemu jest bardzo proste, szczególnie, kiedy na rynku pojawiły się różne metody zagęszczania konfitur. Nie będę się upierała, jak metoda jest najlepsza- użyjcie ulubionej- cukru żelującego, pektyn, czy nawet gotowanych skórek jabłka. Ja użyłam cukru żelującego (do przygotowania przetworów w proporcji 3 części owoców na 1 część cukru (3:1).
Taki dżem gotowy jest w kilka minut, wystarczy, że przestygnie i już można cieszyć się intensywnym smakiem truskawek o niezwykłym, intensywnym aromacie kwiatów czarnego bzu. Z miękką bułeczką tworzy śniadanie idealne!
Składniki:
- truskawki - 1,5 kg
- cukier / cukier żelujący - 0,5 kg (patrz uwagi o cukrze w tekście)
- sok z cytryny - wyciśnięty z jednego owocu
- kwiaty czarnego bzu - ok. 10 dorodnych baldachów (całych kwiatów)
Przygotowanie:
Truskawki umyj, oczyść z szypułek. Rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków tak, by część owoców zupełnie się rozpadła, a niektóre pozostały w większych kawałkach- dzięki temu dżem będzie miał ciekawą konsystencję.
Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i całe baldachy kwiatów (najlepiej nie myć ich przed dodaniem, tylko rozłożyć na ściereczce i delikatnie oczyścić z ewentualnych nieczystości, chodzi o to, żeby nie wypłukać pyłku z kwiatów). Dżem ciągle mieszając gotuj (w moim przypadku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu cukru żelującego były to 3 minuty). Z gorącego dżemu wyjmij gałązki bzu- część kwiatków pozostanie w środku, to dobrze, ważne tylko by usunąć zielone gałązki.
Gotowy dżem zjadamy od razu (jest taaakiii pyszny!) , jeśli jednak chcesz zostawić go na zimę, przygotuj wypasteryzowane słoiki (wstaw je na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 200 oC) i czyste nakrętki. Do gorących słoików nalej gorący dżem. Dokładnie zakręć. Postaw do góry dnem, odczekaj aż ostygnie i wstaw do spiżarni :)