Dżem z poziomek i truskawek z wanilią
Poziomkowo-truskawkowe LoVe z uroczymi ziarenkami wanilii zdobyło nasze serca od pierwszej łyżeczki a dokładniej od pierwszej chwili, kiedy w domu zapachniało poziomkami....
W dniu kiedy je zerwałam - nie mogłam się ich nawąchać - takie maleńkie owoce, a tyle zapachu i smaku - istne szaleństwo jak w przyrodzie można się wyróżnić, zupełnie jak w ludzkim świecie... ale dziś nie o tym i nie tu - na kulinarnym blogu ;)
Do tej pory poziomki jadłam tylko na świeżo, chciałam jednak choć kilka mini słoiczków mieć na specjalne okazje, na magiczne spotkania czy do konkretnych celów - żeby sprawić Komuś mega przyjemność w najzimniejszy, najbardziej śnieżny dzień zimy ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
W dniu kiedy je zerwałam - nie mogłam się ich nawąchać - takie maleńkie owoce, a tyle zapachu i smaku - istne szaleństwo jak w przyrodzie można się wyróżnić, zupełnie jak w ludzkim świecie... ale dziś nie o tym i nie tu - na kulinarnym blogu ;)
Do tej pory poziomki jadłam tylko na świeżo, chciałam jednak choć kilka mini słoiczków mieć na specjalne okazje, na magiczne spotkania czy do konkretnych celów - żeby sprawić Komuś mega przyjemność w najzimniejszy, najbardziej śnieżny dzień zimy ;)
Składniki:
- około 400 g poziomek
- 100 g truskawek
- 200 g cukru trzcinowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- około 100 ml wody
Przygotowanie:
- poziomki i truskawki umyć, zostawić, żeby troszkę obeschły
- wyłuskać ziarenka z laski waniliowej (pozostałość nie wyrzucać, tylko dołożyć do słoiczka z cukrem waniliowym własnej roboty), dodać do cukru trzcinowego, dokładnie ze sobą wymieszać
- truskawki pokroić na małe kawałeczki, umieścić w garnku z grubym dnem, zacząć delikatnie podsmażać - uważając, żeby się nie przypaliły
- kiedy truskawki będą już "rozgotowane", dodać poziomki, podlać całość woda i delikatnie wymieszać, gotować około 20-25 minut co jakiś czas mieszając do porządanej konsystencji
- nałożyć gorące do słoików, porządnie zakręcić odstawić do wystygnięcia
Smacznego ;)