Dżem z moreli – z automatu do pieczenia chleba
Dżem z moreli .. tak zrobiłam go w automacie do pieczenia chleba. Automaty przeważnie posiadają ten program, dla mnie jest on bardzo fajny ( czasami lepszy niż opcja pieczenia chleba ;)) . Program do robienia dżemu to 120 minut, więc wg mnie bardzo przyzwoicie, automat za mnie miesza, podgrzewa a ja tylko przelewam do słoika i gotowe.
Dżem z moreli
- 1 kg moreli
- 0,5 kg cukru ( jeśli mało słodkie morele można dać więcej cukru )
- 2 łyżki wody
Morele płuczemy pod wodą, pozbawiamy pestek, wkładamy do pojemnika na chleb w automacie, dolewamy wodę, dosypujemy cukier włączamy program ( u mnie nr 9 ) i po 120 minutach przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy słoik do góry dnem i czekamy aż wystygnie. W zimie wyciągamy i cieszymy się smakiem lata.
Można zagęścić dżem dodając do niego żel fix, pektynę. Ja specjalnie zrobiłam płynny bo nie wiem jeszcze jak go wykorzystam. Zawsze w zimie mogę dżem przełożyć do garnka zagotować dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zrobić z niego frużeliną. Zostawiając go w postaci bardziej płynnej daję sobie furtkę do innych możliwości.