Dżem z dyni z wanilią i amaretto
Bardzo aromatyczny dżem dyniowy z prawdziwą wanilią na chlebek lub do naleśników pyszności lub od tak ze słoika łyżeczką ...
2,5 kg dyni po oczyszczeniu 2 kg
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki agaru
2 laski wanilii
1 cytryna
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki amaretto
Dynie oczyścić z miękkiego miąższu i twardej skóry następnie pokroić w grubsza kostkę w wrzucić do garnka zaląc wodą wstawić na gaz i gotować pod przykryciem. Laski wanilii w przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ wrzucając go do gotującej dyni wraz z laskami i gotować do miękkości dyni. Gdy będzie już prawie miękka a większa część wody odparuje zmiksuj blenderem na gładką masę ale wcześniej wyjmij laski wanilii, dosyp cukier oraz sok,amaretto i otartą skórkę z jednej cytryny. Gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem stawiając na ręczniku i przykrywając nim tak pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego