Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli
Nasz ogród, jak co roku zresztą, obrodził w ogromną wręcz ilość czerwonej porzeczki.
Możliwości wykorzystania tych cudownie kwaskowatych owoców są bardzo duże, począwszy od dżemów, konfitur, dodatków do ciast czy deserów, jak również sosów do mięs.
Owoce czerwonej porzeczki są bardzo wartościowego ze względu na dużą zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych.
Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie porzeczek w postaci dżemu z dodatkiem imbiru oraz chili, których spożywanie jest zalecane przy przeziębieniach, anginie czy grypie.
Składniki:- 3 kg czerwonej porzeczki
- 1,5 kg cukru (można dać mniej, zależnie od kwaskowatości owoców)
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka chilli w płynie
Porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Zasypujemy cukrem, dodając od razu imbir oraz chilli.
Stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1-2 godz., do momentu kiedy woda odparuje i dżem zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji.
Gotowy i jeszcze wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.