Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

Nasz ogród, jak co roku zresztą, obrodził w ogromną wręcz ilość czerwonej porzeczki.

Możliwości wykorzystania tych cudownie kwaskowatych owoców są bardzo duże, począwszy od dżemów, konfitur, dodatków do ciast czy deserów, jak również sosów do mięs.

Owoce czerwonej porzeczki są bardzo wartościowego ze względu na dużą zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych.

Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie porzeczek w postaci dżemu z dodatkiem imbiru oraz chili, których spożywanie jest zalecane przy przeziębieniach, anginie czy grypie.

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 3 kg czerwonej porzeczki
  • 1,5 kg cukru (można dać mniej, zależnie od kwaskowatości owoców)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli w płynie

Porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Zasypujemy cukrem, dodając od razu imbir oraz chilli.

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1-2  godz., do momentu kiedy woda odparuje i dżem zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji.

Gotowy i jeszcze wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów