Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Zdjęcie - Dżem z cukinii z galaretką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

Źródło - tutaj

Składniki:

  • 1 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru kryształu
  • torebka galaretki cytrynowej lub innej ulubionej
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z całej cytryny

Cukinię drobno zetrzeć na tarce do garnka, dusić na papkę na małym ogniu, często mieszać. Dodać cukier, galaretkę , kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku.

Smażyć około 30-40 minut na małym ogniu, często mieszać. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, podstawić do góry dnem. Po wystudzeniu ja jeszcze pasteryzowałam je około 15 minut. Jest świetny do kanapki, do naleśników, do przełożenia tortu.

Zdjęcie - Dżem z cukinii z galaretką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Dżem z cukinii z galaretką cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów