Dżem bananowo - czekoladowy z kardamonem

                                 To jest pyszny dżemik. Jeden z najlepszych jakie jadłam. Takie połączenie przecież nie może być inne, prawda? Smak bananów i czekolady wspaniale się ze sobą łączy. Idealnie pasuje do naleśników, sprawdziłam:) Przepis znalazłam u Komarki, a dżemik robiła także niedawno także Abbra. Z podanych składników wychodzi 1 mały słoiczek (jak na zdjęciu). Nie wiem, jak Wy, ale ja ten dżem zrobię ponownie;)

Zdjęcie - Dżem bananowo - czekoladowy z kardamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*2 bardzo dojrzałe banany,
*1/2 szklanki cukru,
*50 g czekolady deserowej (u mnie gorzka),
*1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy,
*1/2 łyżeczki kardamonu

 

Wykonanie:

Banany pokroić w kawałki i wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem (nie miksowałam). Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Smacznego:)

Zdjęcie - Dżem bananowo - czekoladowy z kardamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy