Dyniowy chleb tostowy na zakwasie
Wrzesień to początek sezonu dyniowego, dlatego zawsze na koniec lata czuję już lekką tęsknotę za tymi pomarańczowymi kulami. Moją ulubioną odmianą dyni jest hokkaido, którą można jeść ze skórką. Zazwyczaj kroję ją na duże kawałki, skrapiam oliwą i wstawiam do pieca. Po 30 minutach w 200 stopniach dynia jest gotowa do jedzenia. Można ją dodać do sałatki, do makaronu, albo zmiksować na puree.
Dyniowe puree idealnie nadaje się do ciasta chlebowego. Nadaje wypiekom nie tylko smaku i koloru, ale także ciekawą konsystencję miąższy chleba.
Upiekłam w ten sposób ostatnio dyniowy chleb tostowy. Wyszedł świetnie!
Dyniowy chleb tostowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 3 łyżki topionego masła
- 280 ml letniego mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- Zakwas wlewamy do misy, dodajemy puree z dyni, topione masło i sól. Wsypujemy mąkę.
- Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut. Dosyć luźne, ale przy tym elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x24cm).
- Wierzch ciasta wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 4 godziny.
- Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.