Dyniowo - jabłkowo racuszki z cynamomem
I kolejne pyszności z dynią w roli głównej!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki z dyni i jabłka, które są fajną alternatywą dla klasycznych, jabłkowych racuchów, które z taką przyjemnością zajadamy na śniadanie czy słodki obiad.
Podane z cukrem pudrem, sosem karmelowym, śmietaną czy też prażonym kokosem posmakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* tarta dynia – 2 szkl
* duże, twarde jabłko – 1 szt
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 3-4 łyżki
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* cukier brązowy – 3 łyżki
* sól – 1 szczypta
* cynamon – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Startą dynię mieszany ze startym jabłkiem, dodajemy jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cynamonem i brązowy cukier.
Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę mleka.
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!