Dyniowe pieczywo z pesto szpinakowym
Na śniadanko dziś grilowane kanapki z chałki dyniowej z domowym pesto ze szpinaku i ciągnącym się serem - to coś co lubię najbardziej... Taką kanapkę można zrobić na dwa sposoby albo grilować na patelni lub w tosterze, a że nasz toster poszedł na emeryturę to została nam tylko patelnia :-) Kanapki wyszły smaczne i pożywne najgorzej jak każdy zażyczy sobie z innymi dodatkami ;-) Polecam
- 2 kromki pieczywa dyniowego
- spora garść szpinaku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 3 plastry sera typu koryciński
- kilka plastrów cukinii lub kabaczka
Na patelni grilowanej podsmażyć kabaczka ( u mnie jeszcze z młodymi pestkami - uwielbiam). W moździerzu utrzeć porwane liście szpinaku z rozgniecionym czosnkiem oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Gdy utrzemy trochę dodać parmezan i oliwę truflową i ucierać jeszcze chwilę ale niezupełnie na gładko. Posmarować pieczywo położyć plastry sera na to świeże liście bazylii i przykryć drugą kromką. Patelnię grilowaną rozgrzać i posmarować odrobina tłuszczu położyć kanapkę i grilować - przycisnąć gdy się zrumieni odwrócić na drugą stronę i przypiec.
Zdjąć z ognia przekroić na pół i podawać.
Smacznego